Dupa secole de izolare, oamenii din tribul Kogi, descendenti ai civilizatiilor precolumbiene, l-au invitat pe cineastul BBC Alan Ereira sa-i viziteze pe taramurile natale din Muntii Sierra Nevada, din nordul Columbiei. Lumina de la capatul lumii – Muntele magic al Columbiei are ca subiect avertismentul lansat de tribul Kogi de a renunta la practica de a ne razboi cu Pamantul, inainte de a fi prea tarziu.
Lumina de la capatul lumii – Muntele magic al Columbiei transmite lumii mesajul profetic al acestui trib. Considerandu-se aparatori ai vietii pe Pamant, membrii tribului Kogi au o profunda intelegere spirituala a legaturii dintre omenire si natura. Aceasta legatura – insista oamenii Kogi – trebuie onorata.
Tribul Kogi este guvernat de preoti numiti „mamas". In copilarie, acesti „mamas" sunt educati in conditii speciale, pe intuneric, iar aceasta privare senzoriala timpurie ii „sincronizeaza" cu natura. Fratii mai Mari, cum se autointituleaza preotii „mamas", sunt convinsi ca noi, ceilalti, numiti Fratii mai Mici, am ranit Pamantul prin exploatare industriala, minerit si defrisarea padurilor.
Oamenii Kogi au observat semne ale crizei ecologice in modificarea rutelor de migratie ale pasarilor si in absenta zapezii pe cele mai inalte culmi din Sierra Nevada. Tribul avertizeaza ca, daca nu ne schimbam comportamentul, lumea – asa cum o stim – se va sfarsi.
Exista nenumarate apeluri bine articulate ca oamenii sa traiasca in armonie cu natura, insa acest film documentar iese in evidenta ca o pledoarie foarte emotionanta si originala pentru cumpatarea ecologica.