Tuberozele infloresc in august. Tulpina tuberozei (polianthes tuberosa) este lunga si subtire, cam de un metru inaltime, iar pe aceasta se prind florile, pe o portiune de 10-15 cm pana in varf. Florile, dispuse de jur imprejurul tulpinii, sunt de culoare alb-crem si au forma de clopotel. Inainte de inflorire, verso-ul petalelor, spre varf, are o nuanta usor rozalie. Moleculele de parfum se multiplica chiar si dupa ce floarea a fost culeasa si este foarte usor de recunoscut, iar la florile ramase pe tulpina mirosul este mult mai puternic dupa lasarea serii, cand de altfel si infloreste. Infloreste in luna august si dureaza cam 40 de zile. Frunzele sunt relativ mici, de culoare verde cenusiu si sunt dispuse in special spre baza plantei, dar pe tulpina se gasesc si frunzulite mici, dispuse simetric. Desi este originara dintr-o tara mult mai aproape de tropice, tuberoza se poate cultiva si in Romania, in locuri calduroase si insorite. Nu are pretentii mari la apa si umiditate decit in perioada infloririi, deci se poate planta fara probleme in gradina. Pentru ca tulpina creste lunga si subtire, ai grija sa n-o pui intr-un loc cu vant puternic, pentru ca se rupe destul de usor.
Bulbii se scot iarna din pamant si se depoziteaza intr-un loc uscat si racaros. Se replanteaza primavara. Cum se inmulteste Se inmulteste numai prin bulbi, care cresc in pamant prin multiplicarea radacinii plantei-mama. Sau se cumpara de la magazinele specializate. Bulbii mari care au facut flori trei ani consecutivi nu vor mai face si in al patrulea pentru ca planta are o durata de viata cu floare de doar trei ani, asa ca atunci cand ii scoti ii poti arunca linistit. In primii trei ani de la plantare, bulbul, destul de mititel, nu va produce si flori, ci doar frunze. E o planta mai dificila si atipica, atata tot. Dar merita. Bulbul se pune in pamant amestecat cu argila si nisip, bine drenat, nu foarte adanc, in plin soare, in luna aprilie. Se uda moderat pana va inflori, cind va avea nevoie de mult mai multa apa. Boli si daunatori Daca substratul nu este bine drenat ii pot putrezi radacinile. Poate fi atacata de acarieni (in special paianjenul rosu) si de purici, musculita alba si melci. Solutia ar fi dezinfectarea solului, dar cere sfaturi precise de la specialisti fito-sanitari, pentru ca unele solutii pot ataca planta, si nu daunatorii.
Efecte terapeutice.
Tuberoza se cultiva in Europa doar de prin secolul al XVI-lea, mai ales pentru parfumul sau puternic si seducator. Mai mult decat atat, uleiurile esentiale obtinute din floare sunt considerate benefice pentru organism, amplificand creativitatea si inducand o stare de liniste, motiv pentru care sunt printre cele mai scumpe si rare. Se pare ca vracii azteci foloseau florile de tuberoza mai ales pentru proprietatile lor antiinflamatorii si antispasmodice.Mirosul lor exotic a fost inclus in parfumuri celebre, dintre care „Poisoni (Christian Dior) si „Chloei (Karl Lagerfeld) Istoria povesteste ca o doamna de la Curtea Frantei, Ducesa de Lavalliere, pentru a o convinge pe regina ca nu este insarcinata cu regele, si-a umplut vazele din camera sa cu tuberoze, stiut fiind faptul ca mirosul acestora indispune femeile gravide, si a plutit gratioasa o seara intreaga in mijlocul lor