Primul pas pe care trebuie sa-l faci in curatarea gradinii este sa pregatesti pamantul. Pentru ca iarna si gerul au tasat straturile superioare, pamantul trebuie aerisit si sapat.
Grebleaza frunzele uscate, efectueaza tratamente contra parazitilor si bolilor si fertilizeaza solul.
Una dintre solutiile cele mai practice de fertilizat este ingrasamantul organic, pe care il poti pregati chiar in gradina ta. Acesta consta din resturi vegetale adunate de la curatenia de toamna, tocate cu ajutorul unui tocator electric si apoi lasate la macerat.
Copacii si tufele trebuie curatate de crengile uscate. Apoi, indeparteaza crengile care incarca prea mult coroana si nu permit soarelui sa ajunga la trunchi.
Distanta dintre randurile de pomi fructiferi trebuie sa nu fie mai mica de 3,5-4,5 m, pentru a asigura spatiul de lumina necesar. Sunt foarte pretentiosi la acest factor caisii, piersicii, migdalii, ciresii, ca si unele soiuri de mar si par.
Greseli frevcente la plantarea pomilor
saparea gropilor prea mici – radacinile vor creste anevoie, fapt ce duce la o dezvoltare anemica a partii aeriene, adica a coroanei si a trunchiului
expunerea radacinilor prea mult timp la aer, inainte de plantare
taierea radacinilor prea scurt cu ocazia fasonarii
acoperirea pomului pana la punctul de altoire (deci prea adanc) si nu pana la colet (Zona de trecere intre tulpina si radacina), cum este corect
plantarea atunci cand solul este prea umed sau prea uscat, sau chiar inghetat
netasarea corespunzatoare a pamantului din jurul tulpinii
In ceea ce priveste florile, acum le poti planta pe cele bienale (panselute, paralute, nu-ma-uita, micsunele etc.), pe cele cu bulbi (canna, dalia, tuberozele, gladiole etc) si poti semana lavatere, galbenele si albastrele.
In cazul in care vrei sa ai legume in gradina ta, este un moment propice sa semeni rosii, praz, varza, napi, ridichi, spanac, vinete, ardei si salata.