Odata depistat diabetul, tratamentul medical, impreuna cu alimentatia corespunzatoare si cu miscarea fizica, tin boala sub control. De folos sunt si unele leacuri adjuvante!
image
Scortisoara scade glicemia. Foto: Shutterstock
Diabetul zaharat este cea mai intalnita boala a sistemului endocrin. Se declanseaza cand corpul nu produce sau nu foloseste insulina in mod corespunzator, provocand o cantitate prea mare de glucoza (zahar) in sange. Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, cele mai intalnite fiind diabetul de tip 1 si cel de tip 2. Aparitia diabetului de tip 2 este influentata si de factori precum: stres, alimentatie dezechilibrata, bogata in grasimi si dulciuri, lipsa de odihna si sedentarism. In tratarea diabetului de tip 2, pacientii urmeaza un tratament medical, care poate fi completat, cu sfatul medicului, si de unele leacuri adjuvante.
Otetul de mere
Printre beneficiile otetului de mere se numara si reglarea glicemiei. Studiile au aratat ca otetul de mere are un efect pozitiv in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, deoarece scade nivelul glicemiei si raspunsul la insulina, in special dupa mesele cu aport crescut de carbohidrati. Se pot consuma 1-2 linguri de otet, ca atare, inainte de masa, insa otetul poate fi amestecat si in salate sau adaugat in ceaiuri. Studiile au scos la iveala ca 2 linguri cu otet consumate inainte de culcare reduc glicemia cu 4% in dimineata urmatoare.
Fibrele
Alimentele bogate in fibre scad concentratia de zahar in sange. Pacientii cu diabet de tip 2 pot consuma aproximativ 30 de g de fibre pe zi (cantitate care, de altfel, este recomandata si adultilor fara aceasta boala). Poti obtine fibre din legume si fructe diverse (broccoli, spanac, ciuperci, ardei grasi, varza, fructe de padure, avocado), din ovaz, hrisca, nuci sau tarate de tip psyllium. De asemenea, orzul este o cereala bogata in fibre si in proteine. In plus, orzul contine si multe alte minerale benefice intregului organism, precum: fosfor, cupru, potasiu, magnezi, fier, iod si zinc.
Sucul de aloe vera
Consumul de suc de aloe vera ajuta la reglarea glicemiei. Acest lucru se datoreaza compusilor din planta (crom, magneziu, mangan si zinc), substante esentiale pentru metabolizarea glucozei. Planta mai contine si antioxidanti, flavonoizi, acid salicilic, enzime, vitamine, nutrimente importante de care are nevoie organismul. Retine ca seva de aloe vera are efect laxativ, prin urmare consuma acest suc in cantitati limitate!