Este unul dintre cele mai bine pastrate secrete din industria alimentara. Nuggets, creveti, condimente: unele dintre alimentele noastre sunt iradiate.
Oficial, este spre binele nostru: radioactivitatea este eficienta in uciderea bacteriilor. Dar aceasta tehnologie poate avea efecte secundare asupra sanatatii noastre. Documentarul France 5 dezvaluie, de asemenea, ca iradierea ar putea fi folosita pentru a recicla carnea stricat.
Fa testul in jurul tau: cine a auzit vreodata de iradierea alimentelor? De obicei nimeni. Trebuie spus ca pe etichete este scris cu litere foarte mici, iar producatorii prefera sa vorbeasca de „ionizare alimentara". Pe piete, in Adunare, in mass-media: peste tot aceeasi ignoranta. Pentru prima data, ancheta lui Aude Rouaux, produsa de agentia Capa, pune in lumina reflectoarelor una dintre cele mai opace practici din industria alimentara.
In Franta, exista 5 instalatii de iradiere. Filmarea functionarii lor este refuzata in mod sistematic. A trebuit sa zburam in Statele Unite pentru a accesa unul dintre aceste iradiatoare industriale. In Mississippi, un profesionist convins si-a deschis portile camerei France 5. Pe de o parte, paleti cu alimente, pe de alta parte, o sursa radioactiva puternica, care ucide toti microbii. Fripturi, mango, stridii: totul merge acolo.
Avantajul iradierii: prin eliminarea bacteriilor, riscul de intoxicatie alimentara este redus. Dar exista un revers al monedei. In alimentele pe care le igienizeaza, undele radioactive creeaza si o molecula care nu exista in mod natural: alchilciclobutanona. Documentarul lui Aude Rouaux da cuvantul unuia dintre putinii cercetatori care au lucrat pe acest subiect. In studiul sau, el a demonstrat ca alimentele iradiate sunt un accelerator al cancerului.
Ancheta Docs du Dimanche ridica si problema etichetarii. Carnati de pasare, pulpe de broasca, fructe tropicale: atunci cand produsul este iradiat, producatorii sau importatorii uita uneori sa-l precizeze. Ei stiu ca radioactivitatea sperie consumatorul. Iar controalele de control al fraudelor sunt rare: doar o data pe an.
Riscul este acolo. In Australia, regizorul documentarului s-a intalnit cu proprietari de pisici furiosi. Din cauza prea multor crosete iradiate, pisicile lor au murit sau au fost paralizate. Ce s-ar intampla daca o astfel de supradoza ar afecta dieta umana?
In aceasta lunga ancheta, echipa lui Capa a dezvaluit si un scandal de sanatate in Belgia. Imposibil de dat prea multe detalii: ancheta este in curs. Dar modelul de frauda lasa putin loc de indoiala. Iradierea ar fi fost folosita pentru a da o noua prospetime carcaselor de pui stricate, pentru a le recicla in pepite sau carnati de pasare. Pofta buna