Guadelupa este populata inca din secolul III i.Hr. de triburile amerindiene Arawak si ulterior de tribul Carib ce au gonit tribul Arawak pana in Secolul VIII si au redenumir insula "Karukera" sau "Insula apelor frumoase".
Insula a fost descoperita de catre europeni in cea de a doua expeditie a lui Cristofor Columb la data de 14 noiembrie 1493. Acesta a botezat-o Santa Maria de Guadalupe de Extremadura, dupa Fecioara Maria venerata la o manastire regala spaniola din Guadelupa in regiunea Extremadura.
Dupa colonizarea insulei St. Cristophe (acualmente St. Kitts din Sfantul Kitts si Nevis), Compania Franceza a Insulelor Americane a decis colonizarea unei alte insule. Guadelupa a fost aleasa in detrimentul Martinicai. Insula a intrat in posesia Frantei in 1653 si a fost anexata de Franta in 1674. In secolul urmator insula a fost ocupata de mai multe ori de trupele britanice dar in 1763 Franta, invinsa in urma unui razboi, a abandonat pretentiile teriotirale asupra Canadei in schimbul recunoasterii suveranitatii franceze asupra Guadelupei.
In perioada de haos care a urmat Revolutiei Franceze, trupele britanice au ocupat insula in 1794 intre 21 aprilie si 2 iunie. Francezii au recucerit insula si, conform principiilor revolutionare, au abolit sclavagismul. A urmat o revolta a sclavilor care au atacat fostii proprietari de sclavi si detinatorii plantatiilor de trestie de zahar. Datorita amenintarii diverselor interese financiare, Napoleon a trimis o expeditie militara care a inabusit revolta si a reinstaurat sclavagismul, peste 10.000 oameni murind in urma acestei actiuni.
In 4 februarie 1810 britanicii au ocupat iar insula, in data de 3 martie 1813 au cedat-o Suediei ca o consecinta a Razboaielor Napoleoniene. In 1814 insula a revenit sub suzeranitate franceza, lucru consfintit de Tratatul de la Viena din 1815. Finalmente sclavagismul a fost abolit definitiv in insula in anul 1848 la initiativa lui Victor Schoelcher. La inceputul secolului XX datorita reducerii profiturilor obtinute din cultivarea trestiei de zahar, Guadelupa a inceput sa se orienteze spre alte domenii, in 1923 aceasta exportind primele banane.
Intre 1940 si 1943 insula a fost sub controlul Guvernului de la Vichy care a instaurat un regim de munca fortata. In 1946 aceasta a devenit un departament de peste mari in care au fost incorporate ulterior si alte insule.