O comoara atemporala, aproape pierduta pentru totdeauna. Fara operatiunea de salvare fara precedent a UNESCO, generatiile viitoare ar fi putut vedea templele uimitoare ale lui Ramses II si Cleopatrei doar in paginile cartilor de istorie.
Majestuosi colosi de piatra care se ridica din nisipurile desertului, structuri ca acestea si-au pastrat secretele timp de generatii. Timp de secole, Abu Simbel, Dendur, Amada si alte monumente s-au confruntat cu amenintari de la jefuitori, cutremure si inundatii. In cele din urma, apele barajului Aswan au fost cele care aproape le-au sigilat soarta.
In 1960, presedintele egiptean Nasser a ordonat constructia barajului. Pentru a salva templele lui Ramses II si Cleopatra, printre altele, UNESCO a contactat peste 50 de tari si a strans 80 de milioane de dolari. Dupa ce a primit mai multe propuneri de salvare a structurii, una din Suedia sa dovedit a fi de succes. Planul: dezmembrarea complexului si refacerea lui pe un teren mai inalt.
Intre noiembrie 1963 si septembrie 1968, s-au folosit ferastraie pentru taierea celor doua temple in 1.036 de blocuri, fiecare cantarind intre sapte si 30 de tone. Noua lor locatie era la 64 de metri deasupra vechiului sit si la 180 de metri mai in interior. Dupa cinci ani de constructie, aceasta intreprindere majora a fost finalizata la 22 septembrie 1968. Templele nubiene din Abu Simbel sunt acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.