Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  "Dinastia Tudor"
607 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol I si Elisabeta – Primii regi ai Romaniei
980 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele rege get Dromihete
14 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imparateasa care a condus lumea-Wu Zetian
356 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un om ,un destin -Charles X, rege al Frantei
396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zalmoxianismul - Cine a fost Zalmoxis?
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intoarcerea acasa a Regelui Carol al II-lea
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Contructorii castelului ep 2
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romance celebre - Ana Cumpanas
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inchisoarea Cebu
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Hatshepsut-Femeia care a devenit rege

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.01.2023  Adauga la favorite 127 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pacifica si prospera. Este socotita drept "unul dintre cei mai faimosi faraoni" ai dinastiei a 18-a. A construit temple somptuoase si a protejat granitele Egiptului.


Templul lui Hatsepsut.
In timpul domniei sale, Hatshepsut a initiat mari lucrari, in legatura cu care numele sau va fi pomenit peste milenii: ridica doua obeliscuri inalte de 30 de metri la Karnak, ansamblul arhitectonic de la Deir la Bahari, in care muntii din jur au fost inglobati in arhitectura templului, formand o originala piramida, care cuprinde si mormantul femeii faraon.

Imediat dupa moartea ei, monumentele construite de singurul faraon femeie al Egiptului au fost distruse, statuile care o reprezentau au fost desfigurate, iar numele ei a fost sters din toate scrierile vremii. Hatshepsut a fost considerata disparuta din istorie timp de aproape 3000 de ani, dar gratie egiptologilor moderni ea si-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhica.

Hatshepsut a fost o printesa regala. Ea a fost fiica cea mai mare a faraonului Tutmes I si a consoartei sale. Ahmose nu a putut sa-i ofere regelui un fiu, dar acest lucru nu a contat prea mult, deoarece haremul era la dispozitie, iar regele putea oricand sa aiba un copil de speta barbateasca.

Printul Tutmose, fiul celei de-a doua regine, s-a casatorit cu Hatshepsut, sora lui vitrega (aveau acelasi tata). Hatshepsut, acum regina a Egiptului, i-a daruit sotului/fratelui ei o fiica, pe nume Neferure. Dupa moartea lui Tutmes al II-lea, Egiptul era amenintat de o criza dinastica. In haremul princiar exista un urmas, de speta barbateasca, dar el era mult prea mic pentru a deveni rege. In astfel de situatii era normal ca mama urmasului sa devina regentul acestuia, dar in acea situatie era ceva inadmisibil, pentru ca mama naturala a copilului era de o speta mult prea joasa pentru a se urca pe tronul Egiptului. Intr-un final s-a ajuns la un compromis, prin care tanarul rege se urca pe tron, dar sub regenta reginei Hatshepsut care a fost obligata de rascoala preotilor sa accepte sa devina regenta tanarului rege.

Timp de mai multi ani, regina se comporta ca atare, dar dupa un timp, ea s-a incoronat ca rege, aruncandu-l astfel pe tanarul Tutmes al III-lea in negura timpului. Multi egiptologi sunt de parere ca puterea in stat era impartita. Hatshepsut se ocupa de problemele economice si administrative, iar Tutmes se ocupa de problemele militare. Regina a construit doua obeliscuri inalte de 108 m, pe care le-a acoperit mai apoi cu aur. Se spune ca atunci cand rasarea soarele, obeliscurile erau scaldate de lumina acestuia iar mai apoi acestea reflectau lumina solara in tot regatul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.