Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce nu stiati despre turnul Eiffel!
1.166 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce exista in varful Turnului Eiffel?
215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OMUL ELECTRIC – Secretele corpului uman
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cinci lucruri de facut la Sighisoara
554 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele calatoriilor extracorporale
156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OMUL GRAVETIAN-Marturii de acum 20.000 de ani
652 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 3/4
1.530 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 4/4
1.393 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 1/4
1.333 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Omul care a vandut Turnul Eiffel

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.03.2017  Adauga la favorite 656 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Era un om deosebit de sarmant, un manipulator innascut, cu o prezenta de spirit nemaiintalnita. Este vorba despre Victor Lustig, barbatul care a dus o viata demna de film si a reusit escrocheria secolului XX: a vandut Turnul Eiffel!
Victor Lustig era un nume binecunoscut in lume in anii 1900. Descris ca un „personaj de poveste" de ziarul Milwaukee Journal, barbatul era faimos pentru viata luxoasa pe care o ducea. Intr-adevar, Lustig chiar nu era un om obisnuit. De-a lungul vietii, a comis cu un extraordinar talent numeroase escrocherii, pacalindu-i chiar si pe cei mai vigilenti. Dar adevarata opera a lui Lustig a fost un act de o uimitoare indrazneala: a reusit sa vanda Turnul Eiffel.
Despre Lustig nu se stie nici acum mare lucru. In interviurile pe care le-a dat din inchisoare, barbatul afirma ca s-a nascut pe 4 ianuarie 1890 in pe teritoriul de astazi al Cehiei, in orasul Hostinne (in germana, Arnau). Insa, in urma verificarilor facute ulterior la oficiul de stare civila din Hostinne, nu a fost gasit niciun copil cu numele de Victor Lustig. Din cate se stie, barbatul provenea dintr-o familie saraca si a fost pasionat de trucuri inca de la o varsta frageda.
Talentul sau era dublat de un sarm irezistibil, o inteligenta deosebita si o extraordinara capacitate de manipulare. De asemenea, Lustig era fluent in mai multe limbi straine.
Lustig era un personaj atat de sarmant incat chiar si ziaristii de la New York Times s-au vazut nevoiti sa-i laude talentul. „Nu era genul umil. In loc sa fie teatral, era intotdeauna rezervat si demn. Se comporta ca un nobil", scria prestigiosul cotidian.

Dupa ce s-a plictisit de escrocherii marunte, Lustig s-a decis sa dea lovitura. De aceasta data, marea provocare era sa faca bani vanzand ceva ce nu-i apartinea: Turnul Eiffel. Ideea i-a venit dupa ce a citit un articol in care autoritatile pariziene se plangeau de costul imens al intretinerii turnului. Lustig a trecut imediat la treaba: a angajat un falsificator, care i-a confectionat mai multe documente cu antetul guvernului francez. Apoi, a invitat la o intalnire sase oameni bogati care faceau afaceri cu fier vechi, pentru a discuta o eventuala tranzactie.
La intalnire, Lustig s-a recomandat drept oficial guvernamental. Le-a explicat oamenilor de afaceri ca guvernul francez intentioneaza sa vanda Turnul Eiffel din cauza costurilor de intretinere ridicate. Desigur, le-a cerut acestora sa pastreze secretul cu privire la negocieri, pana la finalizarea tranzactiei. Mai mult, pentru a crea impresia de veridicitate, Lustig i-a dus pe investitori chiar si intr-o inspectie la Turnul Eiffel si a cerut oferte de la fiecare.
Desigur, escrocul stia deja ca va accepta oferta lui Andre Poisson, un om cu ambitii, care dorea sa patrunda in lumea mare a afacerilor. Totusi, sotia lui Poisson era suspicioasa, intrebandu-se cine e acest oficial guvernamental, de ce totul era secret si, mai ales, de ce tranzactia trebuia incheiata atat de repede.
Pentru a o linisti, Lustig a organizat o noua intalnire, in care a „marturisit". Ca si oficial guvernamental, spunea Lustig, nu castiga suficient si avea nevoie de bani. Asadar, afacerea trebuia sa fie secreta. Poisson a inteles imediat: avea de-a face cu un oficial care ii cerea mita.

Pentru a nu rata tranzactia, omul de afaceri i-a dat lui Lustig si o suma de bani drept mita. Lustig a incasat atat pretul Turnului Eiffel, cat si mita si s-a facut nevazut. Surprinzator, nu s-a intamplat nimic dupa aceea. Dupa ce si-a dat seama ca fusese inselat, lui Poisson i-a fost atat de rusine incat n-a raportat cazul la politie.
Prea increzator in fortele sale dupa acest succes, Lustig a facut o greseala fatala. O luna mai tarziu, s-a intors la Paris si a incercat din nou aceeasi tactica. De data aceasta, insa, unul dintre potentialii cumparatori s-a prins de inselatorie si a anuntat politia. Totusi, Lustig a fost norocos si a doua oara si a reusit sa fuga in SUA inainte de a fi arestat.
Pe langa vanzarea Turnului Eiffel, o alta inselatorie faimoasa a lui Lustig a fost „Cutia Romaneasca". Potrivit afirmatiilor barbatului, cutia din lemn de cedru confectiona bani utilizand un sistem pe baza de radiu. Lustig le spunea potentialilor „clienti" ca, daca vor introduce doua bancnote de 100 de dolari in cutie, din ea va iesi cate o bancnota de 100 de dolari la fiecare sase ore.
Vrajiti de posibilitatea de a se imbogati, sute de oameni au cumparat cutia, la preturi de peste 30.000 de dolari. In urmatoarele doisprezece ore, cutia producea doua bancnote de 100 de dolari (cele introduse anterior chiar de catre victima). Apoi, tot ce mai iesea din ea era hartie alba. Bineinteles, pe cand victimele isi dadeau seama ca au fost escrocate, Lustig era disparut demult.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.