Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dumnezeul absent
722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dumnezeu care nu a fost acolo
832 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria banchetelor romane
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria fast food-ului
730 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria primului restaurant din lantul McDonald's
1.159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancarea nedorita globala
129 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria rock-ului romanesc in comunism
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Lincoln - Lincolnshire, Anglia
1.550 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine conduce lumea ? Caracatita mafiei mondiale
1.259 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria fast food-ului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.12.2022  Adauga la favorite 198 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inca din Antichitate, oamenii obisnuiau sa manance si sa bea la standuri amenajate pe strazi. Din jurnale ce apartin dinastiei Han, care dateaza din anii 25 – 205 d. Hr., aflam despre asiatici ca serveau taitei la chioscuri care erau deschise non-stop.

In Roma Antica, stradutele erau pline de „baruri de vinuri" (popinae), unde bautura era servita alaturi de un meniu limitat, ce cuprindea mancaruri simple, precum masline, paine si fripturi. Barurile, decorate cu mese si scaune, erau frecventate de oameni din clasele de jos (sclavi, fosti sclavi sau straini). Deoarece barurile erau asociate cu jocurile de noroc si cu prostitutia, romanii respectabili evitau sa fie vazuti in preajma acestor locuri.
Mai tarziu, in Evul Mediu, strazile au inceput sa fie impanzite de magazine care vindeau mancare gata facuta, precum placinte, tarte cu fructe, produse de patiserie si preparate din maruntaie de animale. Acestea insa, erau considerate mancaruri pentru saraci, deoarece majoritatea magazinelor erau neigienice, iar vanzatorii erau banuiti ca ar vinde produse alterate.

In secolul al XVIII-lea, apare pentru prima data denumirea de sandvis. Se spune ca un diplomat englez, al IV-lea conte de Sandwich, i-ar fi cerut bucatarului sau sa-i aduca carne de curcan rece, invelita in bucati de paine. In felul acesta, contele putea manca fara a-si intrerupe jocul de carti si fara a-si murdari cartile de grasime. In curand, si altii au inceput sa ceara „ce servea Sandwich".

Cateva decenii mai tarziu, dupa ce presedintele Thomas Jefferson, aflat la Casa Alba, cere sa i se aduca cartofi gatiti in stil frantuzesc, preparatul devine una dintre mancarurile preferate ale americanilor.

Tot in secolul al XVIII-lea, Charles Feltman, un macelar neamt, deschide in cartierul Brooklyn din New York primul stand unde se servea hot-dog. Totusi, inca exista controverse in privinta originii termenului. Apar apoi si alte standuri la care se vindeau preparate gata facute si bune de consumat pe strada, precum doze de ceai cu gheata si inghetata la cornet. In 1872, in Rhode Island, pentru a le putea aduce muncitorilor sai mancarea calda, Walter Scott amenajeaza o caruta inchisa, trasa de cai, care putea fi folosita pe post de bucatarie.

In aceeasi perioada, dar pe continentul european, in Berlin, Max Sielaff inventeaza automatele pentru produse alimentare, unde preparatele puteau fi obtinute dupa ce introduceai monede in automat. In 1902, automatele sunt aduse in New York de catre fratii Joseph Horn si James Hardart.

Cu toate inventiile care au facilitat drumul spre aparitia primelor restaurante fast-food, totusi, faimosii hamburgeri nu se bucurau de foarte multa popularitate printre americani. Specialitatea se gasea mai ales pe strazi, la rulotele fast-food, precum si la targuri si balciuri, insa oamenii banuiau ca ar fi facuta din resturi sau carne stricata.

Imaginea hamburgerilor se schimba odata cu primul restaurant de tip fast-food, White Castle, deschis in 1921, in Wichita, Kansas. Detinatorii restaurantului, Walter Andersons si Edgar W. „Billy" Ingram, au introdus pentru prima data „bucataria la vedere" in cadrul localului, in care consumatorii puteau vedea in timp real cum li se pregatea mancarea. Pentru a castiga increderea clientilor in privinta igienei restaurantului si a prospetimii mancarii, proprietarii au vopsit chiar si peretii in alb.
Dezvoltarea industriei fast-food a coincis si cu dezvoltarea industriei automobilelor. Pe masura ce mobilitatea americanilor a crescut, inclinatia acestora de a consuma mancare in masina a aparut. La inceputul anilor ’40, in sudul Californiei, apar asa-numitele restaurante drive-in, unde clientii puteau comanda mancarea, iar aceasta le era adusa la masina in timp ce acestia asteptau in parcarea restaurantului. De asemenea, apar si restaurantele de tip drive-through, unde clientii stateau la rand, in masina, si puteau pleca la drum dupa ce primeau comanda. Mai tarziu, acest tip de restaurante este dotat cu un sistem de difuzoare prin intermediul caruia era plasata comanda.

In pofida succesului fast-food-urilor de tip drive-in, meniul restaurantelor nu era foarte variat, iar livrarea comenzii nu se facea suficient de rapid, astfel ca preparatele ajungeau la masina clientilor deseori reci.


Primii care au cautat solutii la aceste probleme au fost fratii Richard si Maurice McDonald, care detineau deja un restaurant drive-in. Acestia regandesc sistemul de pregatire a mancarii, facand ca acesta sa semene mai degraba cu o linie de productie automata, unde accentul se pune pe o lista limitata de preparate, gatite nu de bucatari specialisti (care erau la mare cautare si, implicit, mai scumpi), ci de muncitori necalificati care aveau drept sarcina executarea unui singur pas din intregul proces de preparare a mancarii. De asemenea, se schimba si design-ul bucatariilor restaurantelor, introducandu-se aparate mari care puteau fi folosite la gatirea preparatelor in masa: un gratar si o friteuza pentru cantitati generoase de hamburgeri si cartofi prajiti, bufet pentru toate sosurile, dozator de sucuri si chiar o tejghea de unde consumatorii puteau sa isi ridice comanda.

Preparatele restaurantelor McDonald’s devin mai ieftine si mai rapid de livrat, de unde si succesul acestora. Incepand cu anul 1948, cand apare primul restaurant de acest fel, McDonald’s s-a extins, fiind, in prezent, cel mai mare lant de restaurante fast-food.

In urmatorii ani, restaurantele McDonald’s sunt vizitate de numerosi patroni de restaurante din toata tara, veniti pentru a copia sistemul de preparare a mancarii. In anii `50 apar inca doua restaurante fast-food, devenite intre timp populare, Burger King si Taco Bell, iar in 1969 apare primul lant de restaurante Wendy’s.

Restaurantele fast-food s-au bucurat de mare succes in timpul secolul trecut. In ultimii ani insa, au aparut tot mai multe controverse in jurul lor, pe masura ce societatea a devenit tot mai preocupata de efectele pe care produsele semi-preparate le au asupra organismului. Preparatele fast-food, prajite si bogate in grasimi, zahar si sare, nocive pentru organism, au fost invinovatite pentru aparitia obezitatii, in special in SUA. De asemenea, criticile cauzate de marketingul agresiv indreptat, mai ales, asupra copiilor, precum si cele venite din tarile din afara Statelor Unite, cum ca lanturile de fast-food compromit bucatariile locale, au facut ca popularitatea acestor restaurante sa scada.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.