Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum s-a nascut scoala romaneasca
285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femei in larg
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Elena Ceausescu – Regina muncii
619 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai frumos prieten al omului
133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestiri din Baragan.
680 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Tudor Vladimirescu, Ep. 4
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea ascunsa a Bibliei pe care Vaticanul ne-o ascund
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarata poveste despre Dracula
161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai periculoase drumuri spre scoala.Bolivia
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deceneu si scoala de intelepciune de la Sarmizegetusa
459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cum s-a nascut scoala romaneasca

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.09.2022  Adauga la favorite 98 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fratilor, desi clipul asta e despre istoria scolii romanesti, nu asta ma interesa pe mine initial. Am pornit la drum cu doua intrebari: De ce exista scoala, ce rost are sa fie creata de stat? si, De ce merge lumea la scoala, ce rost are sa te inscrii si sa stai atatia ani in sistemul de educatie? Tineti cont de intrebarile astea pentru ca majoritatea informatiilor pe care urmeaza sa vi le prezint exista pentru a raspunde intrebarilor mentionate.
Astazi vorbim despre o perioada incredibila a istoriei tarii noastre. Toate vor fi explicate pe larg dar, pentru inceput, imaginati-va asa: In 1820, adica in urma cu 200 de ani, Romania nu exista si cele trei teritorii care compun tara noastra de astazi se aflau la intersectia a trei imperii. Timp de sute de ani, pamantul nostru a fost un fel de zona tampon, disputata de mai multi. Desi erau majoritari, romanii rareori aveau ocazia sa conduca independent si cultura romaneasca era sublima dar lipsea cu desavarsire. In proportii imense, romanii erau analfabeti. Cu exceptia catorva scoli, pe ici pe colo, cu putini studenti si predare in greaca veche, nu aveai unde sa capeti o educatie serioasa. Pe la inceputul secolului XIX, o elita romaneasca cu studii in strainatate se intoarce acasa cu ideea de a crea o tara. Stim ca, la un moment dat, prin 1858, ai nostri s-au dus la Paris sa negocieze sprijinul marilor puteri si sa ceara unirea. Ca sa faca asta, romanii trebuiau sa-i convinga alte natii ca, intr-adevar, poate exista o tara numita Romania. Si fara sa fie nevoie de sprijinul altora, cu cativa baieti scoliti in strainatate si cateva milioane de analfabeti nu prea poti avea pretentii de tara moderna. Iti trebuie notari, avocati, sisteme sofisticate de guvernare, un sistem clar de educatie care sa produca tot felul de specialisti si, mai ales, un spirit national, o cultura locala, ceva care sa convinga oamenii ca merita sa ramana impreuna. Adica: fara scoala nu pupi tara. Era mare nevoie de scoala si scoala romaneasca si de pretutindeni se afla strans legata de ideea de tara si capacitatea ei de guvernare.
Zaiafet


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.