Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Dr Rusalina Mincu: gripa si vaccinare
636 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerile de genunchi si Gonartroza. Cauze si tratament
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tratament pleurezie (apa la plamani)
255 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lipsa de AER - cauze de respiratie grea
221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acneea. Cauze si remedii
499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum prevenim rinita alergica
1.538 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa la plamani (pleurezie)
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nucile
1.300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Durerea de sciatica - cauze si tratament
222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caisele
1.754 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Tetanos – cauze si prevenirea prin vaccinare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.09.2022  Adauga la favorite 195 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tetanosul este o boala infectioasa ce poate duce la deces, fiind fatal in aproape 50% dintre cazuri. Apare in urma infectiei cu Clostridium tetani, o bacterie anaeroba care se gaseste in sol si in praful de pe strada. Poate ajunge in piele prin intermediul taieturilor, muscaturilor sau intepaturilor, iar odata ajuns in corp se multiplica si duce la aparitia tetanosului.

Nu se poate transmite de la o persoana la alta, iar in cazul nou-nascutilor poate avea loc infectarea prin taierea colonului ombilical cu ajutorul unui instrument nesteril sau prin aplicarea unul pansament care nu este steril.

Simptomele incep sa apara la cateva zile sau saptamani de la contaminare, in functie de fiecare organism. Are o perioada de intubatie de 7-10 zile, timp in care pot aparea contracturi la nivelul musculaturii fetei, gatului si spatelui, iar dupa instalarea bolii pacientul se confrunta cu:
- Dificultati de inghitire
- Blocarea maxilarelor
- Frisoane
- Ritm cardiac accelerat
- Dificultati de respiratie

Diagnosticarea tetanosului se realizeaza clinic, prin intermediul istoricului de plaga. Din cauza simptomelor se poate confunda cu o serie de afectiuni precum meningita, encefalita sau rabia. Se poate recolta si o proba din interiorul plagii, dar aceasta nu garanteaza prezenta bacteriei in interior.
Vaccinul antitetanos este esential, deoarece boala nu produce aparitia anticorpilor, iar bolnavii nu sunt imunizati. Se poate realiza inclusiv dupa aparitia plagii, dar este recomandat inca de la varste fragede, pentru a evita pericolele ce pot aparea.

Tratamentul presupune curatarea corecta a plagii si extragerea corpilor straini din acestea, acolo unde este cazul. Aplicarea solutiilor antiseptice ajuta la curatarea plagilor. Exista un tratament standard folosit pentru tetanos, ce contine imunoglobulina, penicilina, anatoxina ATPA si ser antitetanic.

Pe langa acesta, se mai poate propune un tratament pe baza simptomelor pe care fiecare pacient le are, administrat in special pentru reducerea contracturilor musculare, in cazul in care infectia este generala.
Principala modalitate de prevenire a tetanosului este vaccinarea, dar si evitarea plagilor si a intepaturilor, atat cat este posibil, ajuta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.