Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  CURATENIE GENERALA in CAMARA
341 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Camara
53 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CURATENIE GENERALA in CAMARA
312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
02:40
  Reguli pentru aranjarea mesei
2.695 vizite - 0 comentarii
adaugat de miki
 
  Pastrarea legumelor si fructelor in camara
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reguli de bune maniere pe care toata lumea le incalca
126 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve
203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Renoveaza si reorganizeaza camara!
261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 Reguli pentru o curatenie desavarsita
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 Reguli pentru o curatenie desavarsita
272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Reguli de buna pastrare a bucatelor din camara

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.06.2022  Adauga la favorite 286 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
O camara cu rafturi deschise este cea mai buna solutie de amenajare, spun specialistii IKEA, care s-au dus recent in Piata Crangasi din Capitala, cu o camara mobila, pentru a arata care sunt variantele de depozitare. In principiu, legumele si fructele se pot pastra in borcane, sub forma de compot, dulceturi, muraturi, zacusca, sau uscate, deshidratate, dar si ca atare, proaspete.


Alimentele uscate
„Fructele si legumele deshidratate se pastreaza in borcane de sticla de culoare inchisa, etansate, sau in pungi de hartie inchisa, astfel incat sa nu patrunda aerul in interior, spune nutritionistul Alina Stoica. “Borcanele de sticla incolora pot fi invelite in folie de aluminiu. E important sa fie foarte bine uscate, in caz contrar, este posibil sa se dezvolte mucegai in interior sau sa faca gandacei", explica specialistul.

Fructele si legumele proaspete
Merele, perele, gutuile, dovlecii se tin pe etajere de lemn, dispuse la o distanta de minimum 20 cm intre ele, acoperite cu o panza subtire sau cu o hartie care sa permita aerisirea. Nu trebuie sa fie umede si se intorc de pe o parte pe alta la un interval de 10-14 zile. In aceste conditii, pot rezista 4-5 luni. Cartofii se pastreaza in ladite care sa permita circulatia aerului in interior, dar si intre ele, astfel incat sa nu incolteasca si sa nu se inmoaie. Radacinoasele (morcovii, telina, sfecla, pastarnacul, hreanul, guliile) se tin in nisip, cu frunzele in afara, dar fara sa se atinga intre ele, ne mai spune nutritionistul. Ceapa si usturoiul se impletesc in funii, cum facea bunica la tara.

Fructele oleaginoase se tin in coaja
9-uscate.jpg

Nucile, arahidele, semintele de dovleac se pastreaza cel mai bine in coaja, pentru a feri miezul plin de acizi grasi nesaturati (omega-3 si omega-6) de lumina. Aerul si lumina degradeaza aceste uleiuri, iar miezul ar rancezi mult mai usor si mai repede.

Borcanele
Atat timp cat au fost sterilizate corect, nu au nevoie de conditii deosebite de depozitare. Stau bine in locuri uscate, racoroase, si trebuie verificate din doua in doua saptamani pentru a vedea daca si-au schimbat culoarea sau s-a format spuma la suprafata.

Merele se tin separat
9-mere-stanciu.jpg

„Merele se depoziteaza pe rafturi separat de alte fructe si legume deoarece produc etilena. Ele se pot mentine foarte bine in ladite de lemn sau in cosuri, captusite cu hartie si apoi acoperite tot cu hartie", spune Alina Stoica.

Temperatura si umiditatea
In spatiul de depozitare e bine sa tii cont de umiditate, temperatura, ventilatie si lumina. Potrivit nutritionistului Alina Stoica, umiditatea trebuie sa fie constanta, astfel incat fructele si legumele sa nu absoarba umiditatea in exces si sa isi modifice textura. Nici aerisirea nu trebuie neglijata, deoarece intr-un spatiu inchis, neventilat, se creeaza efectul se sera si exista riscul de a se dezvolta ciuperci si mucegaiuri. Camara trebuie sa fie racoroasa, dar ferita de inghet, cu o temperatura de 4 si 5˚C. De aceea, ideal ar fi sa nu fie pozitionata in apropierea unei surse de caldura, precum caloriferul. Lumina trebuie evitata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.