In decursul timpului, multi filozofi si ganditori au imaginat un sistem social perfect, o tara ideala in care „sa curga lapte si miere" si de fiecare data un astfel de scenariu a fost considerat utopic. Daca este sa fim obiectivi, e suficient sa privim in jurul nostru si o sa ne vina greu sa credem ca aceasta lume plina de violenta si coruptie, plina de oameni cu o calitate indoielnica ar putea naste sau ar putea tolera un astfel de regat al binelui, al pacii, al solidaritatii reale, o lume fericita care se bucura cu adevarat de viata.
Cu toate acestea, exista o tara care nu are armata, unde masinile nu se incuie si unde energia este gratis pentru toti. Iar aceasta tara se numeste Islanda…
Aici a avut loc, nu cu multi ani in urma, o revolutie foarte interesanta, imediat dupa criza economica din anul 2008. Spre deosebire de politica criminala din restul lumii prin care bancile internationale care au creat criza au fost ajutate cu banii tuturor sa supravietuiasca, in Islanda politicienii aflati la putere au fost dati jos, bancile au fost nationalizate, iar autorii crizei islandeze au fost vanati si arestati. Mai mult decat atat, cetatenii au iesit in strada si pentru a impune o noua Constitutie, scrisa in folosul intregului popor… Peste toate, islandezii au REFUZAT SA PLATEASCA DATORIA EXTERNA, justificand acest lucru prin faptul ca ea este una injusta, o expresie a uneltirilor impotriva Islandei, menite sa o distruga financiar…
Dupa aceste masuri, in opozitie cu cele ale tarilor europene care au ajuns sa ii finanteze chiar pe autorii crizei economice, tara si-a revenit si acum o duce foarte bine.
Dar cine este Islanda
Aceasta tara insulara nordica, aflata intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic, dar isi amintesc despre aventura de la campionatul European din acest an cand reprezentativa Islandei, cu o populatie cat un judet MIC din Romania – 325.000 de locuitori, a fost revelatia turneului, ajungand pana in sferturile de finala cu un entuziasm debordant, invingand Austria si Anglia, remizand
cu Portugalia, cea care avea sa castige Campionatul.
Potrivit Capital.ro, „In anul 930, islandezii s-au constituit in republica, punand bazele primului parlament din lume, Althing. In 1262, insula a fost ocupata de norvegieni, iar in 1380 a trecut sub suveranitate daneza. In timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial insula a fost ocupata din motive strategice de catre Marea Britanie, iar in 1944 si-a declarat independenta.„
Astazi Islanda este un model social inspirator. Desigur, daca a fost lasata sa ajunga aici a fost si pentru ca nu prezenta o miza geostrategica pentru marile puteri, dar si pentru ca fiind locuita de doar 325.000 de oameni, raspanditi pe 103.000 de km patrati (adica cam 3 oameni pe km patrat), islandezii se cam cunosc intre ei peste tot si, prin urmare, se pot solidariza mai usor in folosul lor, lucru dovedit in gestionarea crizei.
In orice caz, Islanda are astazi cateva caracteristici care o transforma in tara cu cel mai avansat sistem social, cel mai uman si mai pasnic; unul in care ne-ar placea multora sa traim. Asfel, va prezentam cateva dintre lucrurile inedite culese de Capital.ro despre Islanda:
Numarul turistilor care viziteaza tara este mai mult decat dublu fata de numarul total al locuitorilor. Turismul generaza o treime din PIB-ul tarii.
Populatia fiind foarte putin numeroasa, oamenii se cunosc unii cu altii. Ca urmare, locuintele nu se incuie, iar masinile sunt lasate in parcare cu cheile in contact. Folosirea cheilor este perceput ca un gest de grosolanie.
Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost inchise in timpul crizei din 2009 si nu s-au mai deschis.
Islanda nu are armata. Functia de aparare este exercitata numai de graniceri.
Intreaga energie folosita provine din resurse neconventionale, cu exceptia autoturismelor. Islanda este una din putinele tari din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizata. Dar, spre deosebire de alte tari, energia este livrata gratuit.
Scoala este gratuita pana la facultate, inclusiv.