Buna Vestire (in traditia ortodoxa Blagovestenia) este o sarbatoare crestina celebrata in data de 25 martie, in amintirea momentului in care Arhanghelul Gabriel a anuntat-o pe Fecioara Maria ca-l va naste pe Isus din Nazaret.
Cei mai multi crestini tin aceasta sarbatoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, noua luni inainte de Craciun, cand este sarbatorita nasterea lui Iisus (Craciunul, din latina incarnatione). Conform evangheliei dupa Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „in a sasea luna" a sarcinii Elisabetei, mama lui Ioan Botezatorul.[1]
Atat traditia catolica cat si cea ortodoxa localizeaza Buna Vestire in Nazaret, dar locul exact difera. In traditia catolica punctul de referinta este marcat de Bazilica Bunei Vestiri, iar in traditia ortodoxa de biserica ortodoxa greceasca a Bunei Vestiri.
Buna Vestire reprezinta o tema fundamentala in arta crestina in general, mai ales in arta mariana a bisericii catolice, in mod special in timpul Evului Mediu si al Renasterii.
Buna Vestire facuta Mariei inaugureaza „plinirea timpului" (Gal 4, 4), adica implinirea fagaduintelor si pregatirilor venirii lui Hristos. Maria este chemata sa-L zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu. Incuviintand, a devenit Nascatoare de Dumnezeu.
Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfantul Augustin isi imagineaza ca se adreseaza ingerului, intreband: „Spune-mi, ingere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?". Ingerul ii arata ca raspunsul este cuprins chiar in cuvintele salutului: „Bucura-te, cea plina de har!" (cf. Sermo 291, 6). Origen observa ca niciodata un asemenea titlu nu a fost dat unei fiinte omenesti si nu mai apare in niciun alt loc din Sfanta Scriptura (cf. In Lucam 6, 7).
Maria primeste cu disponibilitate „valul de iubire" a lui Dumnezeu care se revarsa in ea. Si prin aceasta este o ucenica desavarsita a Fiului ei, care, in ascultare fata de Tatal, isi implineste libertatea si tocmai astfel isi exercita libertatea, ascultand.