Spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial sovieticii au invadat Germania, iar la 16 aprilie 1945 au inceput atacul asupra Berlinului. La 30 aprilie au cucerit Reichstag-ul, ceea ce a marcat punctul culminant al invadarii Germaniei de catre Armata Rosie, care avea deja controlul unor capitale est si sud-est europene, precum Bucuresti, Budapesta, Praga sau Varsovia. Sovieticii au ajuns pana la Elba, unde au fost opriti de trupele britano-americane, care voiau sa opreasca expansiunea comunismului in Europa. Astfel, Germania a fost impartita in patru sectoare de influenta intre cele patru mari puteri militare si anume URSS, SUA, Marea Britanie si Franta. De asemenea, si capitala Berlin a fost impartita de cele patru puteri in patru sectoare de influenta, cu toate ca se afla in totalitate pe teritoriul zonei de influenta sovietica. Aceasta impartire a capitalei a generat crize majore pentru Razboiul Rece, cum ar fi Blocada Berlinului intre 1948-1949 si, mai tarziu, Zidul Berlinului.
In 1949 Iosif Stalin a cerut reparatii de razboi marilor intreprinderi, combinate si uzine din zona de ocupatie vestica, lucru refuzat insa de Harry Truman. In replica, Stalin a creat un nou stat, care s-a proclamat Republica Democrata Germana, cunoscuta popular ca Germania de Est. In noul stat satelit al Moscovei a preluat puterea Partidul Unitatii Socialiste din Germania (Sozialistische Einheitspartei Deutschlands - SED), secretar general fiind numit Wilhelm Pieck.
In 1971 Erich Honecker a fost ales secretar general al SED, inlocuindu-l pe Walter Ulbricht. Honecker a fost obligat sa demisioneze la 18 octombrie 1989 si, dupa un scurt intermezzo cu peripetii in care a cerut azil politic la ambasada Uniunii Sovietice din Berlin, a plecat in exil (mai exact, a fost lasat sa plece, conform unui acord tacit al tuturor partilor implicate) in Chile, via Moscova, impreuna cu sotia sa Margot Honecker. Locul lui Honeck