Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Socrate nasterea filosofiei
324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Mihail si Gavril
190 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a redefinit Confucius societatea chineza
262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Controversata Regina Cristina a Suediei
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mihai Eminescu – Repere majore din viata marelui geniu.
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nichita si Securitatea
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colindul
1.588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O data pe pamant -
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Schopenhauer
900 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petre Tutea: „Romani, nu va mai alegeti conducatori..."
1.303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Socrate nasterea filozofiei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.03.2022  Adauga la favorite 186 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Socrate s-a nascut in Alopeke⁠(d), o dema din Atena antica, in 470 i.Hr., adica la sfarsitul razboaielor medice. Mama sa, Phainarete, era moasa; tatal sau, Sophroniscos (Σωφρονίσκος), era cioplitor in piatra sau sculptor.

Probabil ca Socrate a primit educatia de care aveau parte tinerii atenieni din vremea sa: a trebuit sa invete muzica, gimnastica si gramatica, adica studiul limbii bazat pe comentarii de texte.

Printre maestrii a caror frecventare ar fi contribuit la formarea gandirii lui Socrate, Maximus din Tyr citeaza doua femei: Aspasia din Milet⁠(en) (Ἀσπασία), o curtezana, si Diotima (Διοτίμα) din Mantineea, o preoteasa. Despre prima, Platon vorbeste in Menexenos, dar este evidenta ironia lui Socrate atunci cand face din ea un profesor de elocinta; si Xenofon vorbeste de Aspasia in legatura cu Socrate, iar dupa Eschine, ea l-ar fi invatat pe Socrate doctrina dragostei care-i face pe oameni mai buni. Cat despre Diotima, ea este cunoscuta mai ales datorita celebrului pasaj din Banchetul, unde preoteasa din Mantineea povesteste nasterea lui Eros.

De la Socrate a ramas citatul: „Singurul lucru pe care il stiu este ca nu stiu nimic". Socrate a fost atat de dur in formularea acestui principiu, fiindca ii critica pe cei care se credeau in materie de cunoastere „alfa si omega", fara sa recunoasca atunci cand nu stiau ceva.

Exista precizarea facuta de Aristotel, in Metafizica sa, ca Socrate a introdus in gandirea filosofica „rationamentele inductive" si „definitiile genera­le". Prin „rationamentele inductive" Stagiritul exprima faptul ca maestrul pornea de la realitatile vietii, de la faptele con­crete si particulare pe care i le oferea experienta de zi cu zi in con­tactul sau permanent cu oamenii. In ce priveste „definitiile generale" ele sunt in acceptiunea data de Aristotel totuna cu notiunile-cheie vehiculate mereu de Socrate si transmise ca atare de Platon si de Xenofon: cumpatarea, curajul, intelepciunea s.a. Este adevarat, dupa cum subliniaza un mare elenist roman, St. Bezdechi, ca Socrate era „un semanator de indoiala", ca stiuse sa infrunte, singur, mania multimilor dezlantuite, ca asculta de „demonul sau", acea „voce launtrica" care il sfatuia ce sa faca si de ce sa se fe­reasca, dar toate acestea erau puse numai si numai in slujba adeva­rului, a binelui individual si social, menite sa conduca pe atenieni pe calea virtutii.

Condamnarea inteleptului si moartea lui, band cucuta (399 i.e.n.) a umplut de mahnire pe toti concetatenii care l-au cunoscut. La Ate­na, in semn de doliu national, teatrele si palestrele s-au inchis, masuri cu totul exceptionale pentru acele timpuri. Dar nici acuzatorii lui n-au avut o soarta mai buna - Meletos a fost condamnat la moar­te, Lycon si Anytos au cunoscut rigorile exilului. Disparitia lui So­crate de pe scena lumii grecesti a reprezentat unul din momentele tulburatoare din istoria Eladei si a Umanitatii. Este meritul nepie­ritor al lui Platon si Xenofon de a ne fi transmis date despre ultimele momente din viata barbatului „cel mai liber, cel mai drept si mai intelept" — asa cum l-a proclamat oracolul lui Apollo de la Delfi, cazut prada particularismului mentalitatii unei parti din po­pulatia Atenei, agitata de unii demagogi pe cat de marginiti, pe atat de malefici.

In primul rand, acest cetatean unic, cu un respect adanc sadit fata de legi, a stiut ca putini altii sa distinga, in mod transant, in­tre ceea ce este aparenta, fenomen si stralucire trecatoare si intre esenta, fiintarea nesupusa vicisitudinilor si capriciilor de moment. Aceasta delimitare pe care Socrate o recomanda in permanenta era cu atat mai utila atenienilor, cu cat nicaieri n-a fost mai pretuit ca la ei spectacolul, exhibitia, in toate sensurile posibile „A fi" si „a parea" — aceasta polaritate reprezinta cheia de bolta „a cunoasterii de sine" — principiu atat de fecund in gandirea socratica si cu ra­mificatii nebanuite in istoria gandirii si culturii universale. Ca o dovada evidenta a fecunditatii, supravietuirii si raspindirii acestui postulat socratic, inspirat lui de oracolul de la Delfi, vom da, din lipsa de spatiu, un singur dar graitor exemplu. Stiti oare ce le reproseaza Ovidiu in cartea a IlI-a a „Artei iubirii" femeilor in batalia lor de afirmare in fata barbatilor? Nesocotirea acestui principiu socratic, textual reprodus de poetul latin si tomitan „Nu va cunoas­teti pe voi insiva"

O alta problema, specifica inteleptului atenian, dezbatuta de Platon si de Xenofon, dar cu unele accente particulare de acesta din urma este cea a „demonului" socratic (daimonion) despre care s-a scris o intreaga literatura. Sa amintim si la noi frecventa utilizare a termenului si a notiunii in poezia lui Mihai Eminescu (Inger si demon s.a.), de catre Lucian Blaga („Daimonion"), Pompiliu Constantinescu („Eros si daimonion") s. a. In literatura universala conceptul are o traditie indelungata din antichitate, Evul mediu, Renastere, la ro­mantiici, Goethe, Lermontov etc. Nu gresesc comentatorii mai noi cand incearca sa echivaleze cu „datele ultime ale constiintei" acea voce divina, launtrica (innere Stimme, spune Schiller), pe care o auzea Socrate.

In multe locuri din textele traduse apare acest„enigmatic" daimonion, care o data il impiedica, o data il imbol­deste pe intelept sa faca ceva si despre care s-a facut remarca ca spre deosebire de textele din „Apologia lui Socrate" de Platon, unde faimoasa voce launtrica, divina „reprezinta mai mult un avertisment personal, la Xenofon ea capata un sens mai extins, autorizandu-l pe Socrate sa-si sfatuiasca si amicii „ce si cum sa savarseasca ceva". Daimonion, acest "numen divinum"', are o traditie bogata, in­tr-un anumit sens, si in epoca presocratica il intalnim la Homer cu intelesul de „sarman" („saracul de tine") dar si de „nerod" — cum s-a perpetuat si la noi in gura poporului. W.K.C Guthrie ni-l prezinta la Empedocle ca „promotor al atractiei si al respinge­rii", apoi la Hesiod, unde „oamenii buni ai varstei de aur (daimones) au devenit pe pamant „paznici" ai muritorilor, aparatori ai dreptatii impotriva raului". Termenul apare si la Plutarh unde E.R. Dodds il raporteaza chiar la „teoria moderna a telepatiei vibratorii" si ii atribuie o „supernormal precognition".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.