Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O scurta istorie a filmului
38 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In interiorul scolii de vrajitoare din Romania
27 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezvaluirea impactului schimbarilor climatice
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania intre magie si superstitie
132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afganistan - film documentar
365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Animalele Sapiens
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt. De-a lungul Nilului
665 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt.- De-a lungul Nilului
600 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Zid Chinezesc
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Origini ucrainene | O istorie genetica si culturala
102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Haxan: Vrajitoria de-a lungul veacurilor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.02.2022  Adauga la favorite 158 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Denumit si Vrajitoarele sau Vrajitoria de-a lungul veacurilor, Haxan este un film suedezo-danez, un amestec curios si inovator de documentar si film horror mut, scris si regizat de Benjamin Christensen.

Intr-o epoca in care majoritatea filmelor erau adaptari literare, filmul lui Christensen a fost unic, bazandu-se pe lucrari de non-fictiune, in principal pe Malleus Maleficarum, un tratat de vrajitorie din secolul al XV-lea pe care l-a gasit intr-o librarie din Berlin, precum si pe o serie de alte manuale, ilustratii si tratate despre vrajitoare si vanatoarea de vrajitoare (in afisul original la premiera filmului a fost inclusa o lunga bibliografie).

Despre adaptarile literare, Christensen a comentat: „In principiu, sunt impotriva acestor adaptari… Caut sa gasesc calea spre filme originale". In schimb, Haxan a fost gandit, asa cum se precizeaza in genericul de inceput, ca o „prezentare din punct de vedere cultural si istoric in sapte capitole de imagini in miscare".

Cu toate ca cea mai mare parte a formatului filmului, cu scenele sale dramatice interpretate de actori (inclusiv Christensen insusi in rolul diavolului), ar fi fost ceva destul de familiar pentru cinefilii de la acea vreme (desi socant prin continut), primul capitol, cu o durata de 13 minute, este o alta poveste.

Cu stilul sau documentar si tonul sau erudit – care prezinta o serie de fotografii de statui, picturi si xilogravuri – a rezultat un film cu totul inedit, un stil de prelegere ilustrata ecranizata care nu avea sa devina popular decat multi ani mai tarziu.

Considerat a fi cea mai scumpa pelicula din epoca filmului mut suedez si catalogat „o istorie perversa a vrajitoriei si magiei", Haxan a fost interzis in Statele Unite si puternic cenzurat in alte tari. In 1968, a fost lansata o versiune prescurtata a filmului. Aceasta contine o coloana sonora eclectica de jazz semnata de Daniel Humair si o naratiune dramatica realizata de William S. Burroughs, cu o voce inconfundabila.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.