Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cand stii ca ai un dop de ceara
339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Crema de Rostopasca
823 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Unguent pe baza de usturoi
1.387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ajuta-ti hormonii sa nu mai ceara zahar si dulciuri
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Alifie pentru vindecarea ranilor
1.344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Atentie la trombocite
849 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lazuritul
1.547 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hipermetropia
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Condimentele de vara sunt leacuri perfecte
532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DIAREE : 5 Tratamente la indemana + Cauze
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Dopul de ceara (cerumenul impactat)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.01.2022  Adauga la favorite 349 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Prezenta cerumenului la nivelul canalului auditiv extern reprezinta un fenomen fiziologic, important pentru canalul auditiv. Rolul cerumenului este de a lubrifia canalul auditiv, formeaza un strat impermeabil, retine praful, insectele si alti corpi straini ajunsi la acest nivel. Cerumenul este format din secretii, celule epiteliale si par. Protejeaza epiteliul conductului auditiv extern si este eliminat natural.

In contrast cu rolul fiziologic exercitat in conductul auditiv extern, cerumenul impactat sau dopul de ceara reprezinta o cauza frecventa de prezentare la medic.

Cerumenul impactat poate determina complicatii precum hipoacuzia, durerea sau ameteala, disconfort, tuse cronica. In plus, cerumenul impactat constituie un factor de risc pentru aparitia otitei. Intrucat canalul auditiv extern este inervat de ramura auriculara a nervului vag, tusea si deprimarea functiei cardiace se pot asocia cand canalul auditiv este stimulat de dopul de ceara impactat sau in timpul manevrelor de indepartare. Tratamentul presupune supravegherea atenta, indepartarea manuala, folosirea agentilor ceruminolitici si irigarea asociata sau nu cu tratament ceruminolitic. Daca tratamentul cu substante ceruminolitice si irigarea nu sunt eficiente pacientul trebuie sa se prezinte la otolaringolog. Alte semne de alarma sunt reprezentate de aparitia durerii dupa manevra de indepartare a cerumenului, vertijul in timpul irigarii, persistenta hipoacuziei dupa indepartarea dopului de ceara. Trebuie evitata folosirea betisoarelor pentru urechi.

Tratamentul cerumenului impactat a reprezentat o provocare de secole. In secolul al XVIII-lea se folosea ulei de masline pentru indepartarea cerumenului. O suta de ani mai tarziu, Toynbee a folosit o solutie de bicarbonat de sodiu administrat sub forma de picaturi timp de cateva zile. Politzer a administrat cate 10 picaturi de trei ori pe zi de solutie calda de sodiu si glicerina.

Incidenta cerumenului impactat in randul populatiei generale este de 5-17%. Dopul de ceara este intalnit la 10% dintre copii, 5% dintre adultii sanatosi, 57% dintre batranii din caminele de batrani si 36% dintre pacientii cu retard mental.

Formarea dopului de ceara poate fi accentuata de anomaliile anatomice ale conductului auditiv extern, precum si de parul abundent in canalul auditiv di de mijloacele externe de curatare a conductului auditiv. Extragerea dopului de ceara constituie cea mai frecventa procedura realizata in urgenta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.