Vulcanul Krakatau (sau Krakatoa) este unul dintre cei mai renumiti vulcani ai lumii si cel mai destructiv din istoria omenirii dupa eruptia din 1883. Este situat in Indonezia, in stramtoarea Sunda, la 49 de km de coasta de vest a insulei Java si la 40 de km de insula Sumatra.
Cel mai probabil, cu mii de ani in urma, s-a format un munte cu forma conica, cu baza de aproximativ 6 km in diametru, cea mai mare parte fiind sub nivelul marii. Izvoarele japoneze descriu o eruptie colosala a vulcanului Krakatau, care a avut loc in anul 416 i.Hr. (dupa unii cercetatori, a avut loc in 535 i.Hr.). Eruptia se estimeaza a fi fost o explozie care a echivalat cu detonarea a 400 de megatone de TNT sau 20.000 de bombe atomice de tipul celei de la Hiroshima. Eruptia violenta a distrus muntele initial si a format o caldare submarina cu un diametru de 7 km. Patru zone ale acestui munte s-au ridicat la suprafata formand 4 insule mici: Sertung in nord-vest, Lang si Polish Hat (sau Panjang) in nord-est si Rakata in sud-est. Activitatea vulcanica din aceasta zona a ridicat la suprafata apei inca doua varfuri, Poeboewetan (Pubuuetan) si Danan, care s-au unit cu Rakata si au format o insula - Krakatau - cu dimensiunea de 5 km latime si 9 km lungime. Piscurile erau aliniate in directia nord-sud, culmea Poeboewetan la nord si culmea Rakata in sudul insulei.
Eruptia vulcanului Krakatoa a fost inregistrata la data de 27 august 1883, fiind considerata cea mai puternica din istorie. Coloana de cenusa a atins altitudinea de 80 km, intunecand cerul de la ora 10 a.m., pana a doua zi. Ea a putut fi observata atat la Singapore (680 km de Krakatoa) cat si de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanta de 6000 de km.
Eruptia vulcanului Krakatoa, care este situat in stramtoarea Sunda, la 50 de km de coasta de vest a insulei Java,detine recordul in toate efectele unei eruptii. Potrivit specialistilor, roca aruncata in aer a fost de peste 20.000 metri cubi.
Eruptia vulcanului Krakatoa a fost urmata de un tsunami de peste 40 de metri inaltime care a maturat coasta de vest a insulei Java si coasta de sud-est a Sumatrei. Nu mai putin de 36.000 de oameni au murit si peste 165 de sate au fost ?rase? de pe fata Pamantului. Valul tsunami a ajuns, dupa 12 ore, in portul Aden, de pe coasta de est a Africii, la o distanta de peste 6000 de kilometri.
Eruptia a modificat temporar si clima in acea perioada. Praful vulcanic trimis in atmosfera a filtrat radiatiile solare, scazand in anul urmator (1884) temperatura medie a globului cu 1,2° C. Fumul patruns in atmosfera a provocat efecte optice stranii in America, timp de trei luni de la eruptie, oamenii crezand ca aveau loc incendii de mari proportii.
Ca si in cazul vulcanului islandez, vulcanul Krakatoa fusese inactiv 200 de ani inaintea marii eruptii. Catastrofala eruptie din 1883 care a dat nastere vulcanului Anak Krakatau