Scaderea nivelului de calciu din organism si imunitatea scazuta asociate cu varsta inaintata, traumatismele la nivelul dintilor, anumite boli cronice, cum este diabetul zaharat, sunt factori care, in timp, duc la distrugerea danturii, caz in care ai nevoie de proteza dentara.
Rolul protezei dentare este de substituire a danturii normale, in situatia in care ti-ai pierdut o mare parte sau, din nefericire, totii dintii.
Primele masuri la care trebuie sa te astepti este ca medicul sa extraga dintii care nu sunt necesari. Atentie, procedeul se poate efectua dupa cateva luni de pauza, deoarece gingiile trebuie sa se vindece. Apoi, in cazul in care se poate, proteza va fi prinsa de dintii sanatosi sau de ancore metalice implantate in os, daca a fost pierduta o mare parte din dinti.
Doua tipuri de proteze
Spre deosebire de proteza partiala, care inlocuieste dintii lipsa, cea totala inlocuieste toti dintii pierduti. In prima faza insa este nevoie de proteza temporara. Aceasta se foloseste imediat dupa extractia dintilor, pentru ca gingiile sa se vindece complet. In functie de diferentele care apar in timpul purtarii protezei temporare se ajusteaza si dimensiunea acesteia.
Acorda-ti timp sa te obisnuiesti cu placa
Desi materialele moderne folosite pentru proteze confera un aspect cat mai natural, purtarea lor prezinta cateva inconveniente la inceput. Activitati simple, precum vorbitul si mestecatul, trebui reinvatate, existand posibilitatea sa fie nevoie de cateva luni pentru a ajunge la un nivel maxim de confort, deoarece muschii si limba au nevoie de timp pentru a se obisnui sa sustina proteza.