Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Henry Fuseli: Pictorul cosmarurilor
111 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Frederick Childe Hassam
581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vivian Maier
540 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Procesele de pictura in ulei ale maestrilor 3/3
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oleg Shuplyak
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Blake
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  - Cele mai mari picturi din lume - S01 EP09
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Metropolitan Museum of Art
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari picturi din lume - S01 EP06-The Hay Wain
55 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul Metropolitan de Arta din New York
1.457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

John Milton

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.11.2021  Adauga la favorite 407 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
John Milton (n. 9 decembrie 1608 – d. 8 noiembrie 1674) a fost poet englez, faimos pentru poemul epic in versuri albe Paradise Lost (Paradisul Pierdut), care reprezinta una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze.
John Milton s-a nascut pe 9 decembrie la Londra. Educat la St. Paul's School si Christ's College, Cambridge, Milton a fost un poet savant, a carui ambitie era sa creeze opere de talia epopeilor clasice si care avea puternice vederi teologice. In cursul anilor petrecuti la Cambridge, Milton a scris poezie in latina si engleza, inclusiv oda On the Morning of Christ's Nativity (In dimineata nasterii lui Isus Cristos, 1629). Dezgustul sau fata de dogmatismul din ce in ce mai accentuat din cadrul bisericii engleze a constituit motivul pentru care Milton a renuntat mai tarziu la planurile sale de a deveni preot.
Poemele timpurii, printre care Comus si Lycidas (elegie la moartea prietenului sau, poetul Edward King, in 1637) sunt dovezi graitoare in privinta darului liric superlativ al lui Milton. In 1638, Milton a plecat in Italia, unde a calatorit, a studiat si a intalnit multe figuri remarcabile, printre care pe Galilei. Revenind in Anglia in 1639, s-a devotat cauzei puritane si pamfletelor. The Doctrine and Discipline of Divorce (Doctrina si institutia divortului, 1643), a avut la baza propria sa experienta conjugala nefericita iar

Dupa Of Reformation in England (Despre reforma in Anglia, 1641) si The Reason of Church Government Urged against Prelaty (Motivul pornirii guvernului bisericii impotriva prelatilor, 1642), Milton s-a indepartat treptat de prezbiterieni si, in 1649, a scris The Tenure of Kings and Magistrates (Imputernicirile regelui si ale magistratilor), care sprijinea cauza independentilor ce il intemnitasera pe regele Carol in timpul revolutiei puritane. Acest pamflet i-a asigurat lui Milton pozitia de secretar latin pentru afaceri externe in cadrul guvernului lui Oliver Cromwell.
Milton a continuat sa il apere pe Cromwell si guvernul Commonwealth-ului in a sa Eikonoklastes precum si in pamfletele in limba latina First Defense of the English People (Prima aparare a poporului englez, 1651), Second Defense of the English People (A doua aparare a poporului englez, 1654) si Defense of Himself (Apararea sinelui, 1655).
Paradise Lost (Paradisul pierdut, 1667) si urmarea sa mai putin reusita Paradise Regained (Paradisul regasit, 1671) au fost scrise cand a orbit si cand se afla intr-un oarecare pericol politic (dupa restaurarea lui Carol al II-lea), ca si Samson Agonistes 1671, o drama poetica bazata pe modelul tragediei clasice grecesti, dar cu subiect biblic, o piesa de teatru puternica, desi nespecifica genului.
Poemul in versuri albe Paradise Lost (Paradisul pierdut) a aparut in 1667 in zece carti; a doua editie, in care Milton reorganiza cele zece carti initiale in doisprezece, a aparut in 1674. Acesta este considerat a fi cel mai mare poem epic in limba engleza. In Paradise Lost si Paradise Regained, un al doilea poem in versuri albe in patru carti, limbajul lui Milton este distins si cautat, abundand in aluzii biblice si clasice, reprezentari alegorice, metafore, jocuri de cuvinte si ornamente retorice. Milton a mai scris 18 sonete in limba engleza si alte 5 in limba italiana, care respecta in general stilul petrarchian si sunt acceptate ca fiind printre cele mai frumoase sonete scrise vreodata.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.