Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  .Ostia Antica- portul Romei Antice.
743 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma-Piramida lui Cestius HD
1.641 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Anamur
205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma-Altarul Patriei- HD
1.592 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  10 atractii ale orasului Roma
818 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fontana di Trevi - Roma -Italia
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Roma-Castel Sant'Angelo HD
1.368 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Sant Roma de Sau-Catalonia
261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma- Columna lui Marc Aureliu HD
1.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Roma - Cartierul Coppede - 1915
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Roma-Termele lui Caracalla HD

 
 
 
 
 
Adaugat de alexandra 18.11.2011  Adauga la favorite 2.321 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Impozantele ruine ale Termelor lui Caracalla sunt situate la poalele colinei Aventin, in sudul Romei si in apropiere de Circus Maximus. Ele permit descoperirea resturilor a ce a fost unul dintre cele mai mari si mai bogate edificii termale ale Imperiului Roman, care puteau sa primeasca 1600 de persoane.
Acest imens comlex, intins pe 11 hectare, a fost initiat de imparatul Septimius Severus (193-211 e.N), dar inaugurarea s-a facut sub domnia fiului si succesorului sau, Caracalla (211-217 e.N), in anul 216 e.N. Putin mai tarziu, alti doi imparati au terminat constructia printr-o incinta exterioara, Heliogabalus (212-222 e.N) si Alexander Severus (218-235 e.N). Ansamblul nu s-a limitat la un simplu stabiliment de baie, ci a cuprins suprafete sportive (palestre), biblioteci, sali de masaj si examene medicale, etc. Toate serviciile anexe faceau din Termele lui Caracalla un loc de placere, de intalniri si de afaceri.
Arhitectul care a conceput lucrarea nu este cunoscut.
Termele lui Caracalla au preluat modelul Termelor lui Traianus, realizate cu un secol inainte, intre 104-109 e.N. Urmand un plan riguros simetric, edificiul se compune dintr-un corp central destinat bailor, incunjurat de o incinta aproapr patrata. Cuprinse intre cele doua peristile ale imprejmuirii, termele se integreaza intr-un ansamblu vast ce cuprinde o esplanada, sau pribol. Cele doua ansamble de edificii erau inconjurate de gradini, fantani si banci pentru odihna. Orientarea termelor s-a calculat astfel incat sa se obtina cea mai buna pozitie fata de soare, pozitie cautata pentru toate baile romane.
Ruinele Termelor lui Caracalla sunt cele mai bine conservate din Imperiul Roman si permit reprezentarea diferitelor zone ale unor terme. Gradina inchisa, inconjurata de o imprejmuire cvasi-patrata, contine 64 de cisterne a cate 80.000 de litri fiecare, alimentate de un apeduct. Din aceasta gradina se putea ajunge la magazine si restaurante, la stadion si, desigur, la stabilimentul principal al termelor. Apeductul era vital pentru functionarea termelor, asa ca s-a construit o derivatie din apeductul Aqua Marcia, derivatie care s-a numit Aqua Antoniniana.
In centrul stabilimentului, pe una din axe, se urma succesiunea clasica a bailor, care trecea prin Caldarium ( spatiul cel mai cald), prin Tepidarium (spatiu cu caldura medie), pentru a sfarsi in cea mai mare sala, cea numita Frigidarium (sptiul cel mai rece) si cu natatio (piscina). Cea de a doua axa, perpendiculara pe precedenta, era compusa din frigidarium si doua palestre. Aceasta dispunere in cruce era completata de sali de serviciu, sau de circulasie (vestibule de intrare, vestiare, etc.), pentru a constitui un edificiu compact. In acst fel toate salile incojurau sala centrala Frigidarium, fapt ce usura circulatia interna.
Edificiul termal masura 214 metri lungime si 110 metri latime, fara a cuprinde Caldarium, care se insera numai partial in corpul cladirii. Frigidarium avea 58 de metri pe 24 de metri si se constituia intr-o veritabila nava centrala, cu trei bolti sustinute de opt pilastri.
Caldarium avea un plan circular cu diametrul de 34 de metri si era numai jumataste incastrat in cladire. Opt pilastri sustineau o cupola evaluata la 45 de metri inaltime. Piscina (natatio) avea 53 de metri lungime, asemanator piscinelor moderne.
Cu un aspect exterior foarte sobru, termele erau bogat decorate la interior. Nu au mai ramas astazi decat prea putine rlrmente care sa vorbeasca de bogatia uimitoare a acestor terme, bogatie completata sub imparatii Heliogabalus (Elasgabal) si Alexander Severus. Zidurile de caramida care se vad astazi erau acoperite cu marmura, cu mozaicuri si cu numeroase statui dispuse prin nise.
Salile principale erau acoperite cu marmura ornata cu bronz aurit. Celelalte ziduri erau acperite de marmura colorata, iar plafonele erau, probabil, decorate cu picturi. Pavajul din aproape toates alile era realizat din mozaic. Incaperile bazinelor si palestrele erau decorate cu statui si fresca. Unele bai individuale erau sapate in marmura din cea mai pretioasa, altele executate din bazalt, granit, porfir si alabastru. In intregul edificiu existau cel putin 1600 de scaune de marmura.
Termele lui Caracalla au fost restaurate sub imparatii Aurelianus si Diocletianus, dar si de catre regele ostrogot Theodoric cel Mare, la inceputul sec.al 6-lea e.N.
Contrastand cu un exterior sobru, interiorul era decorat cu bogatie, pavaje din marmura, sau mozaic, peretii acoperiti cu mozaic sau cu stuc aurit, marmura alba la capiteluri si cornise, marmura policroma, porfir si granit la coloane.
In anul 537 e.N, tot ostrogotii, dar condusi de regele Vitiges, au distrus apeductul de alimentare cu apa, pe timpul asediului Romei stapanite de generalul bizantin Belisarie. Apoi termele au cazut in ruina dupa incursiunile sarazinilor, in sec.al 9-lea. In evul mediu au devenit cimitir pentru pelerinii decedati la Roma si cariera de materiale de constructii pentru bisericile si palatele noi. Papa Paul al III-lea (1534-1549), din familia Farnese, a apelat cu larghete la aceasta sursa pentru construirea basilicii Sfantul Petru.
Jaful a permis si scoaterea la lumina zilei a numeroase statui, precum faimosul Taur si Hercule din colectia Farnese de la Neapole, marile fantani de granit ce se gasesc astazi in fata ambasadei franceze, in piata Farnese. Au mau ramas pe loc unele mozaicuri cu desene geometrice, sau cu reprezentari de personaje ce vaneaza animale acvatice.
Primele sapaturi sistematice au inceput in anul 1824, cand s-a degajat pavimentul cu mozaicuri. In 1901 si 1912 au inceput a fi degajate si subteranele in care s-a gasit un Mithraeum, in 1938.
Sub Roma Imperiala, termele s-au multilicat cu repeziciune. S-au consemnat 70 la sfarsitul sec. 1 e.A si mai mult de o mie doua secole mai tarziu, extinse in toate localitatile romane ca urmare a evolutiei sociale avansate.
Romanii veneau aici in fiecare zi la inceputul dupaamiezii, atunci cand se termina ziua de munca, sau de actuivitate. Cei mai saraci aveau acces. se diferentiau de cei bogati prin lipsa sclavilor insotitori. Baile publice reprezentau o trasatura a civilizatiei romane, care sustinea principiul ca un corp sanatos se putea pastra gratie bailor si exrcitiilor fizice, alaturi de o minte sanatoasa si cultivata in biblioteci. Asta nu inseamna ca baile nu au fost si loc al unor destrabalari si al unor fapte reprobabile.

Autor: Vladimir Rosulescu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.