Castelul Sant’Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului are o istorie tulburata chiar si dupa standardele Romei. In lunga sa existenta, cladirea a servit mai intai drept mausoleu, apoi a devenit parte din zidul orasului si mai apoi a fost transformata intr-o fortareata. In cele din urma a ajuns sa serveasca drept resedinta papala si mai apoi drept inchisoare militara. In zilele noastre este un muzeu national si un important obiectiv turistic din Roma ce atrage un numar impresionant de turisti din toata lumea.
Castelul Sant’Angelo – Mausoleul lui Hadrian.
Castelul Sant’Angelo a fost initial construit de Imparatul Hadrian ca mausoleu. Constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius. Cladirea era formata dintr-o baza patrata, lata de 89 de metri pe care s-a amplasat o structura cilindrica cu coloane si cu un diametru de 64 de metri. In varful cilindrului era un tumul de lut pe care se afla o statuie a lui Hadrian.
Castelul Sant'Angelo si podul de pe Tibru
Mausoleul a fost legat de orasul de pe partea cealalta a raului printr-un pod nou construit, Pons Aelius. Podul este astazi cunoscut sub numele de Pont Sant’Angelo iar statuile de pe acest pod au fost adaugate mult mai tarziu in timpul Renasterii. Mausoleul lui Hadrian a gazduit ramasitele pamantesti ale imparatului si ale succesorilor sai pana la Caracalla.
Castelul Sant’Agenlo – Un refugiu papal.
Intre anii 270 si 275 d.Ch., in timpul constructiei zidurilor Aureliene, mausoleul lui Hardian a fost fortificat si inclus in Zidul Aurelian din jurul Romei. Din acel moment cladirea a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Castel Sant’Angelo si a devenit usor usor o fortareata iar in 1277 a fost achizitionat de papalitate care a folosit cladirea drept refugiu in caz de pericol. Un coridor secret, cunoscut sub numele de Passetto di Borgo, face legatura intre Castel Sant’Angelo si Vatican. Coridorul a fost folosit de Papa Clement al VII-lea si de Garda Elvetiana, pentru a se retrage din calea armatei lui Charles de Bourbon in timpul invaziei orasului Roma din 1527.
Castelul Sant'Angelo din Roma - vedere de pe podul Sant'Angelo
Chiar si in aceasta fortareata, pontifii au avut grija sa nu le lipseasca nimic. Apartamentele papale de la Castel Sant’Angelo au camere superb decorate cu multe fresce iar sub apartamente se gasesc mai multe etaje unde se afla celule si chiar o camera de tortura. Un coridor in spirala, parte a mausoleului original duce la baza cladirii.
Statuia ingerului de la Castelul Sant’Agenlo.
In partea de sus a fortaretei, privind peste terasa panoramica, se gaseste o statuie a unui inger ridicata de un sculptor flamand din secolul al 18-lea - Pieter Verschaffelt. Statuia din bronz a luat locul uneia mai vechi care era insa din marmura. Statuia infatiseaza un inger care, conform legendei, si-a facut aparitia in varful fortaretei in anul 590 si in mod miraculos a pus capat epidemiei de ciuma care infestase intreagul oras Roma. Dupa acel moment cladirea a primit numele de Castel Sant’Angelo.
Adresa:
Lungotevere Castello, 50
00186 - Roma
Orar:
aprilie-septembrie: 9:00 AM-7:00 PM
octombrie-martie: 9:00 AM-2:00 PM
este inchis de sarbatorile legale.
Preturi:
bilet intreg: 8.00 €
bilet redus: 6.00 €
Transport:
metrou - Lepanto (Linia A)
autobuz – linia expres nr 40 de la gara centrala.
Citeste mai mult pe: http://www.tvl.ro/roma/castelul_sant_angelo.html#ixzz1e4WV6PXE