Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Roma-Catacombele Sfantului Sebastian
1.855 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Catacombele din San Gennaro
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Catedrala Salerno-Italia
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma-Biserica Quo Vadis in Via Appia Antica HD
1.265 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Sant Roma de Sau-Catalonia
260 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma - Cartierul Coppede - 1915
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Napoli Sotteranea-Italia
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Roma-Altarul Patriei- HD
1.591 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Biserica parohiala Sfantul Paul- Valetta -Malta
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica parohiala- Sfantul Paul-Malta
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Roma-Catacombele Sfantului Calist HD

 
 
 
 
 
Adaugat de alexandra 18.11.2011  Adauga la favorite 1.315 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Catacombele Sfantului Calist se afla pe partea dreapta a Caii Appia, in imediata apropiere a Bisericii “Quo Vadis?".
Catacombele Sfantului Calist au fost construite incepand cu jumatatea secolului al II-lea, fiind redescoperite in secolul al XIX-lea de catre Giovanni Battista Rossi, parintele arheologiei crestine.

Acestea se numara printre cele mai mari si mai importante catacombe din Roma. Catacombele Sfantului Calist sunt o parte a unui complex ce ocupa o suprafata de 90 acri, avand o retea de galerii de aproximativ 20 km, pe patru niveluri, ce ajung la o adancime mai mare de douazeci de metri. In Catacombele Sfantului Calist au fost inmormantati zeci de martiri, saisprezece papi si mii de crestini.



Numele acestor catacombe vine de la diaconul Calist (Calixt) care, la inceputul secolului al treilea, a fost pus de catre papa Zefrinus ca administrator al cimitirului. Dupa moartea papei Zefrinus, Calist a fost numit episcop al Romei. Astfel, aceste catacombe au devenit cimitirul oficial al Bisericii Romei.

In zona deschisa publicului se afla doua mici bazilici cu trei abside, cunoscute sub numele de “Trichorae". In cea situata catre rasarit se presupune ca au fost inmormantati papa Zefrinus si Sfantul Tarcisius.



Cimitirul subteran cuprinde cateva zone. Criptele Lucinei, zona papilor si cea a Sfintei Cecilia sunt cele mai vechi, datand din secolul al doilea. Celelalte zone sunt numite dupa Sfantul Miltiade (jum sec. III), Sfantul Gaius si Sfantul Eusebiu (sfarsitul sec. al III-lea), zona de apus (prima jumatate a sec IV ) si zona Liberiana (a doua jumatate a sec IV).

Catacombele Sfantului Calist - Cripta Papilor

Aceasta este cea mai importanta si mai cunoscuta cripta a cimitirului, numita “micul Vatican" deoarece a fost locul oficial unde au fost inmormantati noua papi. Pe pereti inca se pot vedea inscriptiile originale, in limba greca, cu numele a cinci papi. Pe patru pietre funerare, langa numele papei, se gaseste si titulatura “episcop", pana cand Papa avea sa fie privit ca intaistatator al Bisericii Romei, si, pe doua dintre ele este scris MPT, abrevirea din limba greaca pentru martir.



Iata numele celor cinci papi: Pontianus, Antherus, Fabian, Lucius si Eutichian. Pe peretele din fata se afla mormantul papei Sixt al II-lea, care a fost martirizat in timpul persecutiilor lui Valerian.



Inaintea mormantului sau, Papa Damasus (sec. IV) a adaugat o placa din marmura, pe care se afla scris un poem in limba latina despre jertfelnicia martirilor si a crestinilor inmormantati in aceste catacombe.

Catacombele Sfantului Calist - Cripta Sfintei Cecilia

In cripta imediat urmatoare se gaseste mormantul Sfintei Cecilia, cunoscuta ca ocrotitoare a muzicienilor. Provenind dintr-o familie de nobili din Roma, a fost martirizata in secolul al treilea, fiind inmormantata in aceste catacombe, in locul in care acum poate fi vazuta statuia sa. A fost cinstita si venerata in aceasta cripta vreme de cinci secole. In 821 moastele sale au fost mutate la Travestere, in biserica inchinata sfintei.



Statuia Sfintei Cecilia este o copie a lucrarii lui Stefano Maderno realizata in 1599. Cripta a fost in intregime impodobita cu mozaic si frece (incepand din sec IX). Pe perete, langa statuie, putem vedea o veche icoana a Sfintei Cecilia oranta. Putin mai jos, intr-o mica nisa, se afla o fresca in care este reprezentat Hristos tinand Sfanta Evanghelie. Pe partea dreapta este reprezentat chipul Sfantului Urban. Tot in aceasta cripta sunt reprezentati trei martiri: Policamus, Sebastian si Quirinus.

Catacombele Sfantului Calist - Cubiculele Sfintelor Taine

Trecand prin galeriile pline de morminte (loculi), intalnim cinci mici camere, adevarate mormite de familie, cunoscute, de regula, sub numele de cubiculele Sfintelor Taine. Sunt importante mai ales pentru frescele lor.



Acestea sunt datate la inceputul sec al II-lea si reprezinta prin simboluri Taina Botezului si cea a Sfintei Euharistii. Il intalnim reprezentat de altfel si pe prorocul Iona, ca simbol al Invierii.

Catacombele Sfantului Calist - Celelalte zone

Ajungem apoi in zona papei Militiade, care contine multe arcosolii si cateva cripte, precum cea numita “Refrigerium", cripta celor patru anotimpuri etc. Apoi sunt criptele papilor Gaius si Eusebiu. Cripta Sfantului Gaius (sfarsitul sec. III) datorita proportilor exceptionale a fostera folosita si pentru adunarile comunitatii de crestini.



Mergand de-a lungul galeriei intalnim, cripta martirilor Calocerus si Parthenius, cubiculul diaconului Severus, important pentru o inscriptie, in care, pentru prima data, episcopul Romei este numit “Papa", cubiculul celor cinci sfinti, pictati ca “oranti" si cubiculul Bunului Pastor.



Catacomble sunt o dovada istorica a faptului ca Biserica la originile ei a fost una a martirilor si a crestinilor care aratau, in viata lor de zi cu zi, credinta si dragostea pentru Hristos.

Catacombele Sfantului Calist - Informatii utile

Catacombele Sfantului Calist este situata de-a lungul Vechii Cai Appia (Via Appia Antica), intre mica biserica "Quo Vadis?" si biserica Sfantul Sebastian.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.