Ingrediente:
Pentru aluatul cu cartofi
550 g cartofi albi fierti in coaja
150 g faina plus ceva extra pentru presarat pe masa, doar daca mai este nevoie
80 g zahar pudra
2 oua de la care vom utiliza doar galbenusurile
Un praf de sare
Pentru umplutura:
20 buc prune mici sau 300 g magiun de prune
40 g zahar vanilat amestecat cu o lingurita cu varf de scotisoarta macinata
Pentru stratul de pesmet:
150 g pesmet
50 g ulei sau 60 g unt gras
30 g zahar pudra
30 g zahar vanilat
Pentru galustele cu prune alegem cartofi albi, fainosi, pe care ii fierbem musai in coaja, apoi ii lasam pana se racesc complet. Este de preferat sa nu lucram cu cartofii calzi, pentru ca un aluat de galuste cald, va fi mai moale .
Ii curatam de coaja si de punctele negre, apoi ii dam pe razatoarea cu ochiuri mici. Ar trebui sa obtinem 500 g de cartofi. Daca nu avem timp sa lasam tuberculii in coaja pana se racesc complet, ii curatam, ii dam pe razatoare calzi, si ii lasam sa se racoreasca pe plansa de lucru, asa rasi. Vor ajunge la temperatura camerei mult mai repede, si vor iesi aburii, adica se va reduce o parte din umiditatea naturala a cartofului.
Una din greselile foarte des intalnite, dar care trece neobservata, este pasarea cartofilor cu mixerul vertical. Asa cum v-am explicat si la piureul de cartofi, procesarea cartofului fiert cu orice aparat electric cu lame va rezulta intr-o pasta cleioasa, oarecum elastica, care va cere multa faina si va da galuste tari. Pentru aceasta reteta folositi doar razatoarea. Acesta este primul secret.
Al doilea secret este ca nu trebuie folosit albus de ou. Albusul contine un procent mare de apa, care va cere mai multa faina. Galbenusul contine mai putina umiditate dar un procent destul de mare de grasime, care va face aluatul de galuste mai fraged.
Asadar separam cele doua oua. Albusurile se pot congela. Eu le adun intr-o casoleta in congelator pana adun 300 g, apoi fac un absolut delicious chec de albusuri. Daca va intereseaza reteta va las un link pentru ea la sfarsitul videoclipului.
Peste cartofii rasi, adaugam cele doua galbenusuri, zaharul pudra si un praf de sare. Adaugam si faina, dar nu toata odata. In functie de tipul cartofilor folositi si de marimea galbenusurilor, veti avea nevoie de mai multa sau mai putina.
De asemenea un alt secret, foarte important, dar trecut adesea cu vederea, este sa framantam minimul necesar, ca sa nu legam glutenul din faina, pentru ca asta va face galustele mai tari si mai elastice. Trebuie doar sa omogenizam ingredientele, atat.
Adaugati faina treptat pana ce obtineti un aluat moale, doar suficient de consistent cat sa poata fi modelat. Nu amestecati mai mult de 2 minute. Nu incercati sa-l faceti asemanator cu aluatul de paine, consistent, neted, foarte bine omogenizat. Cu cat seamana mai mult cu aluatul de paine, cu atat va fi mai tare.
Ca sa putem lucra cu aluatul acesta lipicios infainam plansa de lucru. Folosim ce ne-a mai ramas de la framantat. Daca nu ne-a mai ramas nimic, utilizam putina de faina extra, din punga.
Impartim aluatul acesta in 20 bucati egale, ceea ce inseamna o portie de doar 35 de grame pentru fiecare galusca. Un strat gros de coca, poate da impresia ca mancam o galusca tare. Mariti portia doar daca aveti prune foarte mari.
Dam fiecarei bucatele o forma rotunda si dam deoparte.
Taiem prunele pe mijloc, fara sa despartim cele doua jumatati si scoatem samburii. Amestecam zaharul vanilat cu scortisoara.
Este timpul sa ne ocupam si de pesmet. Daca aveti, folositi o tigaie, sau un vas cu pereti mai inalti.
Puneti-o pe foc mic spre mediu si adaugati uleiul sau untul gras. Adaugati apoi pesmetul. Acesta va trebui amestecat constant, pentru ca se arde foarte foarte usor. Cand capata o culoare aramie frumoasa, oprim focul. Mai amestecam cateva secunde pentru ca el va continua sa se gateasca si dupa ce oprim focul, apoi adaugam zaharul pudra si zaharul vanilat. Omogenizam. In acest moment se mai adauga de obicei o lingurita de scortisoara. Mie nu-mi place aroma foarte pronuntata de scortisoara, asa ca am exclus-o aici, dar voi o puteti folosi. Dam deoparte.
Punem 2 l de apa la fiert, si mai adaugam in ea un praf de sare.
Formam galustele. Luam cate o biluta de aluat si utilizand putina faina, o aplatizam intr-un cerc suficient de mare cat sa cuprinda pruna. Luam un fruct, umplem locul samburelui cu zahar cu scortisoara, il punem in centru, si il impachetam in aluat. Aluatul se va inchide foarte usor penru ca este lipicios. Modelam galusca in maini pana ce aluatul se distribuie uniform .
Atunci cand nu avem prune proaspete la dispozitie putem utiliza ca umplutura un magiun de prune, sau o marmelada de fructe foarte consistenta. In acest caz trebuie sa fim atenti sa nu subtiem prea mult mijlocul cercului de aluat, pentru ca acolo se rupe. Punem umplutura in centru si inchidem galusca la fel ca mai inainte.
Le asezam pe un platou presarat cu faina.
Cand am terminat 7-8 bucati le punem la fiert. In timp ce ele se gatesc, le putem termina pe celelalte. Micsoram temperatura astfel incat galustele sa nu fiarba in clocote. Cand s-au ridicat la suprafata sunt gata. Se scot cu o spumiera, se scurg bine de apa, apoi asa fierbinti se pun in pesmetul rumenit. Miscam tigaia astfel incat sa plimbam galustele prin ea. Se vor imbraca singure cu pesmet fara sa le atingem.
Procedam identic pentru toate galustele.