Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istanbul cu o istorie fascinanta
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incaperea misterioasa din Egipt
681 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Am intrat in Orasul Interzis din Arabia Saudita!
127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea ascunsa a haremului in imperial otoman
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turcia la 100 de ani.Mai exista democratie?
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Republica Turca la 100 de ani
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea ascunsa a haremului imperial otoman
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Via Regis
969 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Otomani, mogoli si mauri - Marile imperii musulmane
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amorurile lui Kemal Ataturk, parintele turcilor
27 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Ritualul din Istanbul - Via Dolorosa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.07.2021  Adauga la favorite 264 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pelerinajul la Ierusalim incepe la Istanbul, unde Reeve viziteaza Hagia Sofia si o baie turceasca traditionala; Tara Sfanta si Betleemul; manastirea Mar Saba din secolul al VI-lea; vechiul ritual al mersului pe Via Dolorosa.
Via Dolosora sau Calea Crucii este locul cel mai triste pentru crestinii din intreaga lume, pentru ca acest drum Isus Hristos a fost condamnat la moartea sa - o rastignire pe Muntele Calvar si apoi a fost ingropat in apropiere. Din latina "Via Dolorosa" se traduce ca o cale de intristare. Pana in prezent, Drumul durerilor de pe Via Dolorosa este numele strazii care porneste de la Poarta Lions si se indreapta spre Templul Domnului.

Calea Crucii, itinerariul si are 14 opriri, care sunt marcate de cladirile bisericii. Noua opriri sunt descrise chiar in Evanghelii, dar de-a lungul secolelor, modul sa schimbat de mai multe ori. Pentru a merge pe acest drum merita sa fiti impregnata cu acele evenimente care au avut loc acum doua milenii si sa simtiti ce a cazut la partea Mantuitorului.

Povestea Drumului Sorrow al Via Dolorosa
Procesiunea pe acest drum a avut loc in secolul al IV-lea, dar mai tarziu, musulmanii din secolul al XI-lea au incetat sa primeasca astfel de activitati si au interzis mersul pe jos. Cand cruciatii au venit in oras, ei au hotarat sa reinvie traditiile, pentru ca pelerinii s-au ratacit sa intre in tinuturile sfinte. Calea sa schimbat datorita faptului ca au existat mereu legende si zvonuri noi care au adus contradictii cu privire la descrierea rutei spre tinuturile sfinte.

In calugarii din secolul al XIV-lea, calugarii au hotarat sa faca o cale pasionanta, procesele pioase, inseamna ca trebuie sa va opriti la posturi si sa cititi rugaciunile. Initial, existau 20 de statii, dar in secolul al XVII-lea s-au oprit la nivelul de 14. Numele "Via Dolorosa" a sunat mai intai in secolul al XVI-lea si a fost caracterizat ca un ritual al procesiunii pelerinilor. Numai la sfarsitul secolului al XIX-lea a devenit cunoscuta strada din ghidul pentru pelerini.


Calea de-a lungul Drumului Sororiei Via Dolorosa
Descrierea traseului
De-a lungul drumului de Sorrow din Via Sororia, puteti vizita numeroase locuri memorabile si va puteti familiariza cu atractiile istorice. Intreaga ruta este formata din 14 statii:

Prima statie a acestei cai este locul in care Isus a fost condamnat la moarte de Pontius Pilat. Toate acuzatiile au avut loc in turnul Antonia , care nu a supravietuit pana acum. Acum acest loc este o manastire catolica feminina. In curtea manastirii surorilor din Sion exista doua capele, dintre care unul se numeste Condamnare, aici a avut loc pronuntarea verdictului lui Isus Hristos.

Manastirea surorilor din Sion inauntru
Urmatoarea statie se afla intr-o alta capela cu numele Bisericii Scourging . Aici Iisus a fost antrenat: ei au pus pe un garnet stacojiu, o coroana de spini pe capul lor, in acest loc au atasat o cruce. Aproape de manastire se afla arcul, sub care Pontiful Pilat a adus poporului condamnat pe Isus Hristos.

Biserica Scourging
A treia oprire este prima epuizare a sclavului, cand, sub greutatea crucii, a cazut in picioare. Este marcat de o capela catolica , construita dupa al doilea razboi mondial.
Mai departe, calea se muta la a patra oprire, unde a avut loc intalnirea cu mama. Aici Fecioara Maria a urmarit suferintele fiului ei. In acest loc este Biserica Armeniana a Doamnei Marte , unde la intrare exista o imagine convexa a acelei ultime intalniri.
Urmatoarea oprire arata modul in care soldatii romani si-au aratat mania si ca crucea a fost transferata de la Isus Hristos la Simon Cireeni. Aici este capela franciscana , care are un gol in perete sub forma mainii lui Isus, se sprijina pe ea sa decoleze si sa-si imparta povara.
A sasea statie caracterizeaza intalnirea cu Veronica, aceasta fata stergea chipul lui Isus cu batista. Datorita acestui act, ea a fost clasata printre sfinti. Ulterior, aceasta batista a devenit un lucru folosit in ritualuri miraculoase, fiind tinut in catedrala Sf. Petru din Roma. Oprirea este marcata de capela Sf. Veronica , unde se gasea probabil casa ei.
Urmatoarea oprire este cea de-a doua epuizare a lui Isus, conform legendei, ca iesirea din oras a avut un prag prin care Isus Hristos sa impiedicat. Iata Poarta Judecatii prin care au fost scosi condamnatii si nu mai au avut ocazia sa se intoarca in oras.

Poarta usilor
Statia a opta este situata in apropierea usilor din Ierusalim , unde Hristos a decis sa se adreseze poporului si sa spuna ca nu ar trebui sa fie jale. Aceasta a fost interpretata ca o previziune ca in curand orasul Ierusalimului nu ar face-o.
A noua statie a fost urmatoarea oprire a lui Isus , de aici si-a vazut locul de executie pe Muntele Calvar .
Ultimele cinci statii sunt transferate Bisericii Sfantului Mormant . A zecea oprire este situata la intrarea in apropiere de Capela Expozitiei , unde hainele de la Mantuitorul rastignit au fost rupte.

Biserica Sfantului Mormant
Statia a unsprezecea este indicata de sosirea pe cruce. In acest loc este asezat altarul , deasupra caruia se ridica imaginea unui ritual tragic.
Cea de-a douasprezecea oprire - locul unde a avut loc crucea si moartea, puteti atinge varful muntelui Calvary prin gaura din altar.
Urmatoarea oprire este indepartarea de pe cruce, locul indicat de altarul latin . Corpul a fost asezat pe acest spatiu pentru ungere inainte de inmormantare.
Ultima oprire este pozitia corpului in sicriu. Aici Iosif pune trupul lui Isus intr-o cripta , iar intrarea este inchisa cu o piatra uriasa, iar mai tarziu pe acest loc va aparea invierea Domnului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.