De ceva vreme, copilul tau nu mai este atat de dornic sa ajunga la scoala, acuza dureri de burta si alte lucruri care nu au neaparat o acoperire? S-ar putea sa fie doar lenes sau, cel mai probabil, in spatele acestor minciuni se ascunde o alta problema, cum ar fi aceea ca cineva isi bate joc de el. Dar cum iti poti da seama daca se intampla asa ceva? De preferat ar fi ca micutul sa iti spuna exact ce se intampla cu el, dar, de obicei, nu se petrece asa. Insa poti remarca si tu cateva lucruri care sa-ti dea de gandit.
Semne ca ar fi probleme
% In mod repetat, nu vrea sa mearga la scoala, fara sa iti spuna un motiv.
% Evita anumite locuri in care il poate intalni pe agresor.
% Observi ca e mai tot timpul suparat si nu iti dai seama care este cauza.
% Isi schimba des dispozitia si se intristeaza din nimicuri.
► Discuta cu el
Cel mai bine ar fi sa discuti cu el si sa afli ce se intampla. Alege un moment al zilei in care sa aveti timp si sa nu fiti deranjati. Daca nu il poti aborda direct, alege un film in care apare o situatie similara, despre care sa discutati. Intreaba-l ce parere are si cum ar proceda el daca ar trece prin aceleasi lucruri. Daca deja ati ajuns sa vorbiti despre ce se intampla la scoala, nu ii spune tu ce ar trebui sa faca. Pune-i intrebari, cum ar fi: „Daca iti mai spune ceva baiatul ala, ce faci?". Daca iti raspunde ca o sa-i spuna ca e un prost, intreaba-l, mai departe, cum crede ca celalalt o sa reactioneze. Da, cel mai probabil lucrurile se vor inrautati. Asadar, ce ar fi de facut?
► Invata-l sa-si faca aliati
Daca este vorba de tachinare, ar fi bine sa nu se enerveze si sa nu dea replici pe masura. Cea mai buna strategie este ignorarea colegului. Daca este ceva mai serios si se ajunge la agresiune fizica, invata-l pe copil ca trebuie sa-i spuna imediat unui profesor sau parinte, ca sa ia masuri. Mai trebuie sa tina cont ca cei care fac pe vitejii cu cate o victima sunt, de fapt, lasi. Nu se iau de mai multi copii deodata, ci doar de unul. Daca reuseste sa-si faca doi-trei prieteni, lupta e ca si castigata. Daca altii il accepta si nu isi bat joc de el, cei care faceau asta nu vor mai avea curaj. Totodata, daca i se cer bani, mai bine nu mai ia deloc la el. Daca vor sa-i ia un anumit obiect, cum ar fi mp 3 playerul, pe care nu e neaparata nevoie sa il aiba la scoala, mai bine sa-l lase acasa pana la rezolvarea conflictului.
► AJUTA-L SA SE SIMTA IMPORTANT
Ar mai trebui si sa-i reamintesti ca este important si valoros, pentru ca, daca a auzit de prea multe ori cuvinte care sa-l demoralizeze, a inceput, probabil, sa le si creada. Vorbeste cu el si pune-l in situatia de a-si etala calitatile. In plus, cere ajutorul altcuiva in care copilul are incredere: un verisor mai mare sau un profesor. Acesta si-ar putea impartasi si el experientele pe care le-a avut in copilarie, si asa, cel mic nu va mai simti ca este singurul care trece prin asa ceva.