1. Obisnuieste-l din timp cu noul program – Daca stii ca micutul tau e emotiv, ar fi bine sa-i explici din timp ce inseamna invatamantul primar si ca nu are motive sa se teama de noul sau statut de elev. „O sa-ti faci o sumedenie de prieteni", e un indemn care da roade. Tot din timp trebuie sa-l obisnuiesti cu trezitul de dimineata si cu programul strict: trezit, spalat, imbracat, mic dejun. La inceput, va opune rezistenta pentru ca e obisnuit sa leneveasca ori sa fuga la joaca.
2. Fara dulciuri sau jucarii de la straini - Orice copil e tentat sa intinda mana dupa o acadea intinsa de cineva pe strada, insa sarcina voastra e sa-l convingeti ca nici un dar de la persoane straine familiei nu e mai important decat siguranta lor.
3. Atentie la ce aduce acasa - In cazul in care copilul tau vine acasa cu obiecte de valoare ori straine ar trebui sa verificati imediat provenienta lor. Ar putea fi lucruri furate ori pierdute de alte persoane, iar nedeclararea lor ar putea cauza neplaceri intregii familii.
4. Copilul nu trebuie sa plece cu straini - Un individ care pretinde ca e soferul colegului sau de clasa v-ar putea rapi copilul. Pentru a evita aceasta situatie, faceti tot posibilul sa mergeti personal sa-l luati de la scoala, in cazul in care nu ati delegat deja aceasta sarcina unei persoane de incredere.
5. Invata-l sa comunice si sa spuna adevarul - Comunica in permanenta cu copilul tau si explica-i ca este esential ca si el sa faca acelasi lucru si sa nu se fereasca de tine.
6. Atentie la igina personala - Igiena copilului tau e importanta si la scoala, nu doar acasa. Diferenta e ca nu poti sta tot timpul dupa el ca sa-i amintesti asta, dar o poti face in fiecare zi, inainte de a-l conduce la clasa.
7. Fii langa el - Pentru a intelege cum se simte copilul tau la scoala participa la sedintele cu parintii. Nu lipsi de la deschiderea anului scolar, unde poti intra in contact cu ceilalti parinti si ii vei putea cunoaste si analiza colegii.
8. Comportamentul la control - Daca vezi o schimbare brusca a comportamentului sau, in sens negativ, nu minimaliza importanta mesajelor sale. Analizeaza cu atentie problema, cere lamuriri copilului si incearca sa o rezolvi inainte sa se acutizeze.