Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sirius
502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Luna este o Nava Cosmica ?
414 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cometa Ison. Adevarul despre ea
229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele unei civilizatii stravechi
238 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de curiozitati despre caini,
400 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TOP 100 lucruri Interesante despre Spatiu si Univers
737 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul incoruptibilului budist Lama Itigelov
333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Blanche Delacroix
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CHRISTINA DIN MILAN: fata care a scapat de Henric al VII
143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kamala Devi Harrivicepresedinte SUA
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sirius

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.05.2021  Adauga la favorite 359 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sirius este cea mai stralucitoare stea observata cu ochiul liber de pe cer. Cu o magnitudine aparenta de −1,46, ea este aproape de doua ori mai stralucitoare decat Canopus, a doua cea mai stralucitoare stea. Numele „Sirius" este derivat din limba greaca veche: Σείριος (Seirios, „luminos"). Steaua a fost asociata cu vara si are denumirea Bayer Alpha Canis Majoris (α CMa). Ceea ce percepe ochiul ca o singura stea este de fapt o stea binara, din care face parte o stea de tip spectral A1V din secventa principala, denumita Sirius A, impreuna cu o pitica alba de tip spectral DA2, denumita Sirius B. Distanta care separa pe Sirius A de companioana sa variaza intre 8,1 si 31,5 UA

Sirius este luminoasa, atat datorita luminozitatii sale intrinseci, cat si proximitatii fata de Pamant. La o distanta de 2,6 parseci (8,6 ani-lumina), determinata de satelitul astronomic Hipparcos,[ sistemul Sirius este unul dintre vecinii apropiati ai Pamantului; pentru observatorii emisferei nordice aflati intre 30 si 73 grade latitudine (inclusiv aproape pentru toti din Europa si America de Nord), acesta este cel mai apropiat sistem care poate fi observat cu ochiul liber. Sirius se apropie treptat de Sistemul Solar, asa ca luminozitatea sa va creste usor in urmatorii 60.000 de ani. Dupa aceasta data distanta va incepe sa se mareasca, dar va continua sa fie cea mai stralucitoare stea de pe cerul observat de pe Pamant pentru urmatorii 210.000 de ani.

Sirius A are o masa de doua ori mai mare decat a Soarelui si o magnitudine absoluta de 1,42. Ea este de 25 de ori mai luminoasa ca Soarele,[6] dar are o luminozitate semnificativ mai mica decat alte stele luminoase, cum ar fi Canopus sau Rigel. Sistemul are intre 200 si 300 milioane de ani.Initial a fost compus din doua stele stralucitoare albastrui. Cea mai masiva dintre ele, Sirius B, si-a consumat resursele, devenind o giganta rosie inainte de a-si pierde straturile exterioare, si s-a restrans in starea sa actuala de pitica alba cu circa 120 milioane de ani in urma.

De asemenea, Sirius este cunoscuta sub numele colocvial de „Steaua Caine", ceea ce reflecta importanta ei in constelatia Cainele Mare. Rasaritul heliacal al lui Sirius marca inundatiile Nilului in Egiptul antic si „canicula" de vara pentru grecii antici, in timp ce la polinezieni marca iarna, fiind o stea importanta pentru navigarea in jurul Oceanului Pacific


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.