Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Metode de altoire a vitei de vie
1.777 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Altoirea vitei de vie.
610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se taie vita de vie @ Ce vor plantele
289 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce au nevoie gradinarii incepatori!
769 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Floarea Cadavru (Amorphophallus titanum)
1.261 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ARONIE
1.661 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 reguli de aur pentru plantarea rasadurilor
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantare usturoi si ceapa din arpagic
942 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se ingrijeste corect rododendronul
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pentru plantarea crinilor primavara
287 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Ingrijirea vitei de vie in primul an de la plantare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.04.2021  Adauga la favorite 622 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cultivarea vitei de vie este o practica des intalnita in gospodariile romanilor. Se poate planta cu succes atat primavara, cat si toamna, iar in scurt timp vei avea parte de struguri gustosi si sanatosi. Daca te-ai hotarat sa plantezi si tu butasi de vita de vie, trebuie sa cunosti regulile de baza pentru ingrijirea corespunzatoare a acesteia.

Daca iti doresti sa ai parte de un rod bogat, cu struguri parfumati atat pentru vin, cat si pentru consum, iata ce trebuie sa faci in primul an de la plantare.

Verifica lastarii
Dupa cum bine se stie, dupa plantarea vitei de vie, musuroirea este un proces necesar pentru protejarea radacinii. La mijlocul lunii aprilie acesta trebuie indepartat cu grija si verificat daca nu au aparut larvele carabusului de mai care ataca lastarii si portaltoiul. Daca observi semne lasate de carabusi, presara 5-6 gr de insecticid in jurul vitei de vie, dupa care refa musuroiul cu un sol bine afanat.

Daca primavara este una rece si ploioasa, stratul de pamant pentru musuroi trebuie sa fie intre 5 si 8 cm.

Ingrijirea si plivirea lastarilor
Dupa ce lastarii au ajuns la aproximativ 40 cm, acestia trebuie pliviti. Aceasta operatiune se face corect prin alegerea a 2-3 lastari vigurosi care se vor lega de arac. Restul lastarilor vor fi indepartati.

In ceea ce priveste pozitionarea lastarului fata de arac, trebuie sa tii cont de modul de aliniere a randurilor, precum si de pastrarea alinierei. Odata ce lastarii au inceput sa se dezvolte, acestia se vor lega in alte 2-3 locuri de arac.

Periodic se vor aplica lucrari de copilire a lastarilor. Aceasta operatiune presupune eliminarea lastarilor care se dezvolta la baza.

Copacitul vitei de vie
Copacitul inseamna eliminarea radacinilor ce se dezvolta atat pe partea inferioara a altoiului, cat si pe partea superioara a portaltoiului. De asemenea, vor fi indepartati lastarii ce se dezvolta pe tulpina subterana a portaltoiului.

In primul an de la plantare, copacitul se va realiza de 2 ori: in iunie si august.

De ce trebuie sa tii cont cand realizezi aceasta operatiune:

– briceagul cu care vei indeparta radacinile trebuie sa fie sterilizat si bine ascutit. In acest mod nu vei brusca altoiul si nici nu vei transmite bolile sau daunatorii la alte plante

– copacitul se va face intotdeauna seara pentru ca razele soarelui sa nu afecteze locul in care ai lucrat. La Agroland gasesti rasina protectoare pentru plante. Are consistenta adecvata pentru a asigura o acoperire excelenta a ranilor si vindecarea lor pentru a preveni patrunderea bolii in planta. Vezi aici mai multe detalii.

– dupa copacitul din luna august, refacerea musuroiului nu mai este necesara

– dupa copacit, urmeaza operatiunea de legare a lastarilor pe pichet. Acestia se vor lega de maxim 2 ori cu o sfoara rezistenta. Lastarii aparuti la subsoara frunzelor, si anume copilii, trebuie scurtati la aproximativ 2-3 frunze.

Fertilizarea si irigarea vitei de vie
In cazul in care anul in care ai plantat vita de vie este unu secetos, se recomanda saparea unei copci langa vita de vie in care vei turna 20 – 30 de litri de apa. Aceasta are ca scop hidratarea radacinilor vitei in perioadele secetoase din an. Norma de irigare, in anii normali este de 1000 – 1500 mc/h.

Pentru ca lastarii sa devina vigurosi si sa formeze struguri sanatosi, este nevoie de fertilizare. La Agroland gasesti ingrasamant natural organic si mineral care confera vitei de vie toti nutrientii de care are nevoie pentru o dezvoltare amonioasa. Descopera aici intreaga gama de fertilizanti.

Elimina bolile si daunatorii vitei de vii
O alta activitate esentiala in ingrijirea vitei de vie este protejarea culturii de boli si daunatori. Cele mai frecvente boli care pot afecta vita de vie sunt mana si fainarea.

Mana apare atunci cand apa de ploaie sau roua ramane mult timp pe vita de vie si umiditatea din atmosfera este de aproximativ 75%. Aceasta afecteaza toate partile viei si anume: lastarii, frunzele, inflorescentele si boabele. La frunze, in faza incipienta, mana se manifesta prin aparitia unor pete galbui, iar faza terminala se manifesta prin necrozarea frunzei.

Fainarea afecteaza lastarii, fapt ce duce la afectarea calitatii vinului din cauza aciditatii ridicate si a gradului scazut de alcoolizare.

Cei mai comuni daunatori care pot afecta vita de vie sunt paianjenul rosu, viermii de sarma si larvele de carabus.

Aplica produsele fitosanitare recomandate in combaterea acestor daunatori si boli si protejeaza-ti cultura de vita de vie. Descopera aici intreaga gama de produse fitosanitare de la Agroland.

Pregatirea vitei de vie pentru iarna
Un alt proces important in ceea ce priveste ingrijirea vitei de vie este pregatirea acesteia pentru iarna. Dupa ce frunzele au cazut si bruma incepe sa se asterne, putem incepe procesul de pregatire pentru iarna.

Fa un musuroi de aproximativ 30 cm inaltime, astfel incat sa acopere minim 4 ochi din vita.

Important: musuroirea se face obligatoriu manual, cu ajutorul sapei.

Dupa musuroire, se va face o aratura sau o sapatura manuala, in cazul in care plantatiile sunt de dimensiuni mici, intre randuri.

Cu o ingrijire atenta, pas cu pas, vei avea parte cu siguranta de o cultura sanatoasa si viguroasa de struguri.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.