Molustele si stridiile, daca sunt servite crude, in jumatate de carapace, incepeti prin a stoarce zeama de lamaie (tinuta in palma, ca sa nu stropeasca) pe molusca sau stridie – nu in sos. Tinand scoica in farfurie cu mana stanga, extrageti molusca sau stridia, folosind furculita speciala. O puteti inmuia in propriul bol cu sos (desi de multe ori, la mese protocolare, molustele si stridiile se servesc numai cu lamaie), apoi se baga in gura toata bucata; pe molusca sau stridie se mai pot pune hrean sau sos de cocktail.
Molustele sau stridiile nu se taie niciodata. Puteti sorbi zeama din cochilie, dar numai in situatii lipsite de protocol; oricum, acest lucru se face cu cat mai multa discretie.
In cazul molustelor fierte, ridicati ambele jumatati ale cochiliei deschise (daca cochilia nu se deschide la fiert, nu mancati continutul). Molusca se scoate afara din cochilie tragand-o de “trompa". Teaca acesteia se arunca, apoi, tinand molusca de trompa, cufundati-o in bolul de supa, apoi in untul topit si mancati-o dintr-o inghititura.Toate cochiliile goale se pun pe o alta farfurie. Puteti bea supa din bol, daca doriti.
Pentru midiile fierte intr-un sos asemanator cu supa (moules marinieres, de exemplu), se ia in mana fiecare cochilie si se extrage midia cu furculita speciala; o alta posibilitate este sa o sorbiti direct din jumatatea ei de cochilie, impreuna cu sucul propriu. Supa ramasa in bol se poate manca inmuind in ea o bucata de paine tinuta in furculita, sau cu lingura, ca o supa obisnuita.
Molustele, stridiile, scoicile sau crevetii prajiti se pot taia cu furculita, apoi se mananca. Crevetii (prajiti in stil oriental) pot fi ridicati de codita, inmuiati in sos, apoi se mananca partea de sub codita.