Domnia regelui Carol I a transformat Bucurestiul in Micul Paris sub influenta urbanismului parizian. Dar destinul Capitalei avea sa fie marcat tragic in vremea celei mai teribile dictaturi din tarile foste comuniste ale Europei. Epoca Ceausescu introducea in Bucuresti, orasul contrastelor, o stereotipie si o gigantomanie proprii oricarei dictaturi care incearca si reuseste sa oculteze istoria locala, impunand imagini ale omului nou, ale orasului nou, ale epocii noi.
Spitale, lacasuri de cultura ce au marcat civilizatia romaneasca, toate au disparut. Dar nu ca urmare a unor catastrofe naturale sau din pricina vreunui razboi nimicitor. Au disparut in mod criminal, dintr-o absurda si inculta vointa dictatoriala care sperase sa faca din Bucuresti un „oras al Epocii de Aur" si doar atat.
Iata de ce, in chip tragic, orasul european al tuturor stilurilor si al tuturor confesiunilor, orasul atator armonii arhitecturale poate intra in istoria contemporana drept singura capitala din lume al carei patrimoniu a fost agresat in timp de pace. (Sursa)
Realizat de Cistian Amza dupa un scenariu scris de academicianul Razvan Theodorescu, documentarul O capitala distrusa in timp de pace a luat Premiul Asociatiei Profesionistilor de Televiziune in anul 2012.