AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Acest film documentar prezinta arta traditinala de faurire a sabiilor japoneze. Katana este un tip de sabie japoneza numita de multe ori si "sabie de samurai". Aceasta arma a aparut in perioada Muromachi (Ashikaga), 1336-1573. Katana este caracterizata de proprietatile sale: are forma curbata cu lungimea lamei mai mare de 60 cm, usoara, cu o singura lama, cu garda de forma circulara sau patrata, si cu manerul destul de lung pentru a putea fi tinut cu ambele maini. Din punct de vedere istoric, ea a devenit inseparabila de samuraiul din perioada feudala a Japoniei, si a devenit cunoscuta pentru abilitatea ei de taiere si a ascutimii sale.
Lungimea lamei a variat considerabil pe parcursul istoriei. La sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea, lama katanei obisnuia sa aiba lungimea intre 70 si 73 cm lungime. La inceputul secolului al XVI-lea, lungimea medie era mult mai apropape de 60 cm, dar la sfarsitul secolului respectiv tinde iar spre 73 cm.
Katana facea deseori pereche cu wakizashi, o sabie similara, dar mai scurta, purtata de cei ce apartineau clasei razboinicilor. Rareori facea pereche cu tantō, o sabie de aceeasi forma, dar de lungimea unui cutit. Cuplul format de katana si wakizashi se numea daishō si reprezenta puterea sociala si onoarea unui samurai.
Constructia unei katane este un proces de munca manuala dezvoltat in Japonia medievala. Sabiile japoneze autentice sunt foarte rare in zilele noastre, cu toate ca exista exemplare originale, insa in schimbul unei sume formidabile de bani. Katane moderne sunt facute de cativa fierari licentiati care inca practica aceasta indeletnicire transmisa din generatie in generatie.
O sabie katana autentica se face din otelul japonez numit "Tamahagane". Forjarea unei lame de katane putea dura ore sau zile intregi, procedeul fiind considerat o arta sacra. Ca si in cazul multor alte procese complexe, mai multi realizatori/artisti au fost implicati, si nu doar un singur artizan. Exista un fierar pentru a realiza duritatea sabiei, de multe ori un al doilea fierar (ucenic) pentru a indoi metalul, un specialist de polizat, si chiar si un specialist pentru realizarea marginii lamei. De multe ori, existau specialisti pentru realizarea manerului, a tecii si a portiuni de separare a tecii de maner, tsuba.
SURSA: Wikipedia