Maimutele spiridusi sau Tarsierii (Tarsius Spectrum) sunt mamifere, singura specie a familiei Tarsiformelor. Numele de "spiridus" l-a primit datorita ochilor uriasi si hipnotizanti. Motivul pentru care Tarsierul are ochii atat de mari este ca, fiind mamifere nocturne, de-a lungul anilor forma ochilor s-a modificat, adaptandu-se la stilul de viata. Ochii acestui animal sunt lipsiti de stratul reflectorizant de pe retina vertebratelor (tapetum lucidum). De aceea animalutul acesta nu-si poate misca ochii ci doar gatul, pe care il intoarce la 180 de grade, miscand si urechile, dar in mod diferit.
Dimensiunile membrelor la Tarsieri sunt foarte de lungi comparativ cu trunchiul: corespund cu proportiile broastelor si lacustelor. Picioarele prezinta similaritati cu cele ale broastelor - tibia si peroneul sunt aglutinate (tibiofibula), si de aceea maimuta este capabila sa sara pana la 3 metri distanta.
maimuta spiridus cu ochii mari
Tarsier
Coada este foarte lunga si puternica: cu ajutorul ei isi mentine echilibrul in timpul saltului. Maimuta spiridus este singurul mamifer care are gheare in loc de unghii. In felul acesta se pot tine mai usor de copaci, fiind animale care traiesc in paduri dese.
Tarsierii pitici (Tarsius pumilus) cantaresc doar 57 de grame, fiind mult mai mici decat alti Tarsieri. Aceasta specie a fost considerata disparuta, dar in 2008 doi biologi indonezieni au captivat accidental un exemplar, ulterior descoperit o intreaga populatie de tarsieri pitici. Apoi fiecare mamifer a primit cate un emitator de semnal atasat care au scopul de a studia modul de viata al acestor maimute spiridus simpatice.
Se hraneste cu insecte, fructe marunte si reptile mici. Se urca pe trunchiuri verticale de copaci si ramuri cu ajutorul ghearelor si a unor ventuze de pe degete, iar in timpul somnului se ascunde in scorbura copacilor. Tarsierii pitici sunt mai linistiti, in timp ce maimutoii spiridusi din Celebes (Tarsius tarsier), de exemplu, tipa lung, timp de cateva minute, cand
se intorc in scorbura cu hrana stransa. Sunt greu de crescut in captivitate!