Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Povestea lui Margaret Gallagher - Cabana mea cu paie
423 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Margaret Mead
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Herbert George Wells
1.077 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Printesa Margaret, Contesa de Snowdon
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Margaret Thatcher
294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Printesa Margaret, Contesa de Snowdon
1.454 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Principesa Margareta a Angliei
2.766 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Margaret Thatcher ,prima femeie premier din Europa
502 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jonathan Coe
952 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Elisabeta a II-a si liderii Marii Britanii
280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Margaret Sanger,

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.10.2020  Adauga la favorite 308 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Profund afectata de moartea prematura a mamei sale, care avusese 18 sarcini in 22 de ani, Margaret Sanger si-a facut un scop in viata din promovarea metodelor contraceptive
Margaret Sanger s-a nascut pe 4 septembrie 1879 in Corning, New York. A fost unul dintre cei 11 copii ai cuplului Michael si Anne Higgins.

Mama sa, o catolica ferventa, emigrase in America din Irlanda in vremea Foametei (1845-1849), iar tatal sau, si el originar din Irlanda, isi castiga existenta ca zidar. Emigrase in America la 14 ani, iar la 15 ani intrase deja in armata pe vremea Razboiului Civil, ca tobosar. In 1900, Margaret a inceput sa lucreze ca sora medicala in proba la Spitalul White Plains. A renuntat la studii in 1902, cand s-a maritat cu arhitectul William Sanger. Au avut trei copii, dintre care unul a murit in copilarie.

Totusi, tragedia care i-a schimbat viata a fost moartea prematura a mamei. Nascuse 11 copii si trecuse prin sapte sarcini pierdute, iar Margaret credea ca sarcinile repetate ale mamei sale ii slabisera corpul pana la punctul in care nu si-a mai putut reveni dupa ce s-a imbolnavit, decedand la 49 de ani.
Aceasta experienta a determinat-o sa devina sora medicala. In 1910, sotii Sanger s-au mutat in New York, unde Margaret a lucrat ca sora medicala la domiciliu in cartierele sarace.

Multe dintre paciente erau emigrante care sufereau consecintele unor avorturi prost facute si ale sarcinilor repetate, la fel ca mama ei.

Margaret credea ca abilitatea de a limita marimea familiei era o componenta-cheie pentru a mentine sanatatea femeilor si dorea ca fiecare femeie sa fie informata cu privire la uzul si legalitatea mijloacelor de control al sarcinii si ale anticonceptionalelor.

In aceasta perioada, Sanger a inceput sa scrie o rubrica pentru ziarul New York Call, intitulata „Ce ar trebui sa stie fiecare fata". De asemenea, Sanger a inceput sa viseze la o „pilula magica", un produs care sa fie folosit pentru controlul sarcinii.
In 1913, a inceput sa publice un ziar lunar, Rebela, si a inventat conceptul de „control al sarcinii". In curand, a fost arestata, deoarece era ilegal sa trimiti prin posta informatii despre contraceptie.

Era pe punctul de a primi o condamnare de cinci ani de inchisoare, insa a fugit in Anglia. Acuzatiile impotriva ei au fost retrase in 1915 si astfel s-a putut intoarce in SUA.
A inceput sa ofere conferinte in intreaga tara pentru a promova controlul sarcinii. In 1916, a deschis o clinica de planificare familiala si control al sarcinii, prima de felul ei in SUA.

A fost arestata pentru a doua oara, fiind acuzata ca a oferit informatii despre contraceptie si ca le-a oferit femeilor diafragme, si a petrecut 30 de zile in inchisoare.

In 1923, Sanger a deschis prima clinica legala de control al sarcinii, numita Biroul de Cercetari Clinice. A fost presedintele Ligii Americane de Control al Sarcinii pana in 1929 si, dupa aceea, a ajutat la obtinerea unei decizii judiciare care le permitea medicilor americani sa ofere

Sanger a continuat sa sustina cauza controlului sarcinilor chiar si dupa ce s-a pensionat, la inceputul anilor ’40. A patronat proiecte de cercetare pentru dezvoltarea spermicidelor, a prafurilor cu spuma si, in final, a anticonceptionalelor pe baza de hormoni.

Margaret Sanger a murit pe 6 septembrie 1966, intr-un azil din Arizona. Cu un an inainte, Curtea Suprema din SUA a legalizat mijloacele de control al sarcinii pentru toate cuplurile casatorite


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.