Cel mai mare oras din Angola si capitala tarii, Luanda, se situeaza pe tarmul Oceanului Atlantic, iar in 1995 avea o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori. Orasul-port are o istorie destul de indelungata, comparativ cu celelalte orase de pe continentul african, fiind infiintat in anul 1575 de exploratorul portughez Paulo Dias Novais. Cele mai mari venituri ale sale provin din exporturi si in mod special din exportul de petrol.
Si totusi in oras peste 40% din populatie traieste intr-o saracie lucie, conform datelor oferite Agentia Centrala de Informatii (CIA) a Statelor Unite, a ajuns cel mai scump oras din lume, chiar mai scump decat ocupantele locurilor doi si trei, Moscova respectiv Tokyo.
Intr-adevar, petrolul a adus acestei tari sud-africane o gramada de bani, insa taxele mari si luptele interne au facut ca totul sa devina si mai scump. Angola este considerata "o tara care nu este libera" de catre raportul din 2013 al Freedom House. Intr-adevar, Angola este o dictatura, iar cel mai mare client al sau este regimul comunist de la Beijing.
Pretul mediu al unei cesti de cafea este in Luanda de 3,88 dolari, iar un ziar international costa halucinantul pret de 5,42 dolari. In plus, chiria lunara pentru un apartament obisnuit ajunge la exorbitanta suma de 6.500 de dolari. Comparativ cu restul preturilor de pe continentul african, acest pret pare ireal.
In acest oras totul pare sa aiba un pret mare si greu de explicat. Chiar si o pereche de blugi obisnuiti ajunge la un pret mediu de 204 dolari, conform unui studiu efectuat de Mercer.
Singurul lucru ieftin din Angola este gazul, care are un pret de 0,63 dolari pe litru.
Daca va veti plimba prin Luanda, aveti grija cu taxiurile. Riscati sa va dati camasa pentru o cursa.