Ursula Kroeber Le Guin (n. 21 octombrie 1929Berkeley, SUA – d. 22 ianuarie 2018,Portland, Oregon, Oregon, SUA a fost o scriitoare americana de literatura stiintifico-fantastica. Le Guin a scris romane, poezii, carti pentru copii, eseuri, nuvele si, in special, mai multe scrieri de fantezie si stiintifico-fantastice. Prima data a publicat in anii '60. Lucrarile sale exploreaza teme taoiste, anarhiste, etnografice, feministe, psihologice si sociologice.
Ursula Kroeber Le Guin (n. 1929) a scris romane, poezii, carti pentru copii si eseuri. Fiica a antropologului Alfred L. Kroeber si a scriitoarei Theodora Kroeber, este licentiata in limbi romanice la Universitatea Columbia. A studiat apoi in Franta, unde si-a intalnit viitorul sot, istoricul Charles Le Guin, cu care se casatoreste in 1953. Biografia realizata de Theodora Kroeber pentru sotul ei, Alfred Kroeber: A personal configuration, este o buna sursa de inspiratie pentru Le Guin in anii de debut literar si contine elemente biografice folosite de ea mai tarziu in lucrari, in special datorita interesului ei pentru antropologia sociala.
Multe dintre operele science-fiction ale lui Le Guin pun accentul pe stiintele umaniste,incluzand sociologia si antropologia, ceea ce le plaseaza in categoria denumita in general soft science fiction. [24] Le Guin a contestat aceasta clasificare a scrierilor sale, exprimandu-si dezacordul fata de divizarea science fiction-ului si implicatiile sale.[25]
O caracteristica distinctiva a operelor lui Le Guin o constituie tratarea deliberata a raselor. Majoritatea personajelor principale ale lui Le Guin sunt persoane de culoare, alegere menita sa reflecte majoritatea non-alba a oamenilor, careia ea i-a atribuit frecventa lipsa a ilustrarii personajelor pe copertele cartilor sale.[26] Scrierile ei folosesc deseori culturi extraterestre pentru a transmite un mesaj legat de cultura umana. Un exemplu ar fi explorarea identitatii sexuale prin intermediul unei rase androgine in Mana stanga a intunericului. Asemenea teme ar putea plasa opera sa in categoria science fiction-ului feminist,[27] desi acesta nu este neaparat un lucru necesar. Operele sale se preocupa si de probleme ecologiste.
In scrierile ei, Le Guin apeleaza la actiuni si intamplari ale vietii de zi cu zi. De exemplu, in 'Tehanu', unul dintre elementele centrale il reprezinta preocuparea personajelor principale pentru problemele de zi cu zi ale ingrijirii animalelor, gradinaritului si activitatilor domestice. Desi a folosit in general perspective exterioare pentru a explora teme politice si culturale, ea a scris si fictiuni a caror actiune se petrece mult mai aproape de casa; multe dintre povestiri se petrec in lumea noastra, in prezent sau in viitorul apropiat.
Cateva opere science fiction ale lui Le Guin, incluzand romanele Deposedatii si Mana stanga a intunericului, apartin ciclului Hainish, care descrie o civilizatie galactica viitoare coordonata intr-o oarecare masura de o organizatie numita Ecumen. Multe dintre aceste opere trateaza consecintele contactului dintre diferite lumi si culturi. Ecumenul joaca rolul cadrului in care se desfasoara aceste interactiuni.[necesita citare] De exemplu, romanele Mana stanga a intunericului si The Telling studiaza consecintele sosirii trimisilor Ecumenului pe planete indepartate si socul cultural caruia ii dau nastere.
Spre deosebire de multe opere science-fiction, niciuna dintre civilizatiile descrise de Le Guin nu poate calatori cu viteze superluminice, acest lucru fiind accesibil doar navelor fara echipaj. In schimb, Le Guin a creat ansiblul, un dispozitiv care permite comunicarea instantanee la 120 de ani lumina. Termenul si conceptul au fost imprumutate ulterior de alti scriitori bine-cunoscuti.