Turnul Stefan, construit in secolul al XV-lea, este turnul-clopotnita al fostei biserici cu hramul "Sfantul Rege Stefan" din Baia Mare.
Prima atestare documentara a bisericii "Sfantul Stefan" dateaza din 1347, insa constructia este inaugurata oficial abia in 1387. Turnul, construit din piatra masiva, a fost ridicat la initiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomita (1442) impotriva otomanilor. Constructia turnului incepe dupa anul 1446, insa este finalizata abia in 1468, sub domnia lui Matia Corvinul.
In 1619 se reface partea superioara, avand forma unei piramide cu baza patrata, cu patru turnulete si este inzestrat cu clopote. Noua ani mai tarziu se monteaza un ceas cu luna. Afectate in repetate randuri de trasnete si incendii, cele doua cladiri sufera mai multe reparatii capitale, insa in 1763 se reface numai turnul. Cu acest prilej, se construieste pridvorul de la partea superioara.
Intrarea in turn se face prin usa dinspre sud. Pana la primul nivel se ajunge pe o scara de piatra in spirala. De aici pana la foisor, accesul se face pe scari de lemn. Cladirea masoara circa 50 de metri si, din pridvor, ofera o panorama deosebita intregului oras (vezi Monografia Baii Mari, 1972).
Vechiul orologiu mecanic (din secolul al XVII-lea) a fost inlocuit cu un mecanism electronic.
O mai noua actiune de reabilitare si consolidare a zidurilor a fost demarata la sfarsitul anului 2007, cheltuielile fiind suportate de Ministerul Culturii.
Maretul edificiu nu este doar un important obiectiv istoric, ci a devenit un reper cultural la sfarsitul anilor '90, cand in acest spatiu s-au desfasurat manifestarea Poezia din turn (la initiativa actorului baimarean Paul Antoniu). Atat exponentii Scolii baimarene de pictura, cat si alti artisti plastici de renume au fost fascinati de silueta batranului turn cu orologiu si pridvor taranesc la mansarda, motiv pentru care a fost imortalizat, din diferite unghiuri, in memorabile opere de arta.