Muntii Atlas sunt un lant muntos inalt din nord-vestul Africii avand ca. o latime de 2300 km, intinzandu-se pe teritoriul statelor Maroc, Algeria si Tunisia. Varful cel mai inalt fiind Toubkal (4165 m) este situat in partea sudica a Marocului.
Muntii alcatuiesc o linie de despartire intre clima umeda a regiunii nord-vestice africane si clima calda extrem de uscata a desertului Sahara.
Subimpartire
Atlasul Maritim sau Tell avand inaltimea maxima de 2308 m amplasare malul mediteranean din Algeria, Tunisia
Atlasul Rif sau El Rif inaltimea maxima 2456 m situare coasta de nord mediterana marocana.
Atlasul mijlociu inaltimea maxima 3737 m situare centrul Marocului
Atlasul mare inaltimea maxima 4165 m situare la sud de centrul Marocului
Atlasul Saharian inaltimea maxima 2008 m situare in nordul Algerie
Anti Atlas inaltimea maxima 2531 m situare sud-vestul Marocului
Atlasul vulcanic sau Djebel Sarhro (Jabal Sirwah) inaltimea maxima 3304 m situare sudul centrului marocFormare
Cei mai vechi sunt muntii Antiatlas care s-au format in perioada paleozoicului timpuriu (ca. inainte cu 300 milioane de ani) ca urmare a coliziunii continentelor de odinioara.
Abia in tertiar (inainte cu 65 milioane pana la ca. 1,8 milioane de ani) s-a format restul muntilor Atlas impreuna cu muntii din penisula Iberica, fiind munti de incretire
Aceste miscari tectonice au generat si stramtoarea Gibraltar Muntii Pirinei ca si Muntii Alpi
Abia in perioada quaternara se desprinde continentul African de cel European.
Muntii ceilalti africani s-au format cu mult inaintea muntilor Atlas si anume in perioada precambriana (ca. inainte cu 4,5 miliarde pana la 550 milioane de ani)
Masivul Atlas din punct de vedere tectonic este situat intre placa tectonica Euroasiatica la nord si cea Africana la sud, aceasta zona geografica fiind expusa la cutremure frecvente formate prin frecarea celor doua placi tectonice.
Orasul Blida situat in centrul muntilor Atlas avand ca. 265 000 de locuitori (2005) a fost de doua ori bantuit de cutremure in secolul XIX cuttremurul al doilea distrugand complet asezarea.
O situatie asemanatoare a avut-o orasul Algerian Ech Cheliff cu 235 000 de locuitori care a suferit din cauza unui cutremur (1980) cu intensitatea de 7,3 pe scala Richter cand au murit 5000 de oameni.
substantile minerale Atlasul este bogat in minereuri de fier, plumb, cupru, fosfat, sare, mercur, marmora si mai putin argint, carbuni naturali si gaz natural, numai Africa de Sud este asa bogata in resurse naturale.
In general este o clima continentala cu veri fierbinti, iar iarna din cauza altitudinii mari cu caderi de zapada care pe piscurile mai inalte care nu persista de obicei tot timpul anului, insa cu temperaturi nu prea scazute.
Primavara prin topirea zapezii iau nastere rauri si lacuri numite Wadi, lacuri ce seaca vara in locurile mai inalte sunt lacuri sarate numite Shots care in timpul verii devin balti mici.
Datorita pasunatului intensiv si exploatarii nerationale a padurilor, cresc in regiune tufisuri de Macchia, Korkeihe, ca si cedri Alepo, pini, maslini salbatici.Datorita climei diferite dupa altitudine aici intalnim o fauna variata, ca: mistreti, gazele, leoparzi, gheparzi, iepuri de desert, rozatoare, serpi si alte reptile mici, insecte.
Toate orasele mari din Algeria se afla in nordul tarii in zona Atlas, in sud fiind desertul Sahara. Populatia cea mai densa se afla pe tarmul Marii Mediterane.
Unele oras ca de exemplu Marakesh din Maroc cu 850.000 de locuitori (2004) se afla la poalele Atlasului sau orasul algerian Constantine la 650 m altitudine cu 500.000 (2005) de locuitori si El Djelfa la peste 1.100 m altitudine cu 235.000 (2005) de locuitori, ne mai amintind satele numeroase unde copii cauta sa-i insele pe turisti.
an