Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Comorile din Scheii Brasovului
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Negev, Israel
1.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pesterile de la Giza
664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata pentru pelerinii de la bordul Mayflower?
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chirurgul de 7 ani care vrea sa vindece cancerul
791 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Intre viata si moarte: Transplanturile ilegale din China
688 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri ce nu le stiati despre bere
1.176 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nilul - Pe malurile celui mai lung fluviu din lume
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri arheologice din lume
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piatra Sayhuite
552 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Spitalele,din vechime pana azi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.07.2020  Adauga la favorite 348 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un spital este o institutie dedicata mentinerii sanatatii care ofera atat ingrijire pe o perioada scurta de timp cat si pentru o perioada medie si chiar lunga de timp. La inceput spitalele erau formate din cate o singura cladire dar in ziua de azi multe din ele sunt formate din mai multe cladiri (corpuri) formand campusuri.[1]


Gravura germana din 1682 reprezentand un fizician vizitand bolnavii dintrun salon al unui spital
In antichitate, sanatatea si religia erau strans legate. Cele mai vechi cladiri a caror scop era tratarea bolnavilor sunt templele egiptene. Templele grecesti dedicate zeului vindecator Asclepius primeau bolnavii daca acestia primeau ajutor de la zeu in vis. Romanii au ales venerarea lui sub un alt nume, AEsculapius, caruia i-au si ridicat un templu in 291 i.Hr..
Introducerea conceptului de spital dedicat vindecarii populatiei catre restul lumii a fost facuta, probabil locuitorii Sri Lankai. O cronica antica a regalitatii sri-lankeze Mahavamsa relata ca regele Pandukabhaya (secolul al IV-lea i.Hr.) avea case pentru odihna si spitale (Sivikasotthi-Sala) construite pe tot teritoriul tarii. Acesta este cel mai vechi document care atesta vreo institutie dedicata tratarii bolnavilor. Despre regele Ashoka se spune ca a fondat cel putin 18 spitale in anii 230 i.Hr., cu fizicieni si asistente medicale, costurile fiind suportate de rege. Totusi, exista multi istorici care contesta acest fapt, spunand ca ar fi o greseala in traducere, referindu-se la faptul ca acele „case pentru odihna" au fost confundate, in realitate nefiind spitale. Lucrul acesta este demonstrat prin faptul ca, conform altor surse, Ashoka ar mai fi importat produse medicinale.
Primul spital-universitate, unde studentilor li se permitea sa practice pe pacientii in viata sub supravegherea fizicienilor, au aparut in Imperiul Persan, la academia din Gundishapur.
Romanii au creat valetudinaria prin anii 100 i.Hr., un loc unde oamenii, gladiatorii si soldatii raniti erau ingrijiti. Desi existenta lor a fost dovedita de arheologi, exista dubii cu privire la raspandirea lor, care era considerata foarte larga la acea vreme, avand in vedere ca vechile spitale au fost identificate pe baza ruinelor lor si nu pe baza scrierilor si a descoperirii uneltelor medicale.
De cand crestinismul a devenit religie de stat, sanatatii i s-a acordat o mai mare atentie. Sinodul I Ecumenic de la Niceea a decis ca biserica sa ajute persoanele sarmane, bolnave, vaduve sau straine. A ordonat construirea de spitale in fiecare oras-catedrala. Mai tarziu au fost construite manastiri in apropierea spitalelor, astfel incat preotul sa poata oficia slujbe si masluri. Pentru leprosi era repartizata o sectie aparte
Cel mai vechi spital islamic medieval inregistrat este spitalul al-Walid ibn 'Abdul Malik. Semana intr-un fel cu noscomia bizantina, desi era axata pe serviciile adresate leprosilor, persoanelor invalide si celor fara locuinta.
Cuvantul medieval islamic „bimaristan" desemna spitalul in sensul modern, adica locul unde pacientii sunt primiti si ingrijiti de personal calificat. Astfel fizicienii faceau diferenta dintre spital si alte spatii de tratare a bolnavilor, cum ar fi templele de insanatosire, templele de odihna, ospiciile sau azilele. Spitalele publicex si spitalele-universitati au fost prima data construite tot de musulmani.
Spitalele europene urmau un model asemanator. Ele erau comunitati religioase, cu calugari si maici. Un vechi cuvant francez definea spitalul ca „pensiunea lui Dumnezeu" (hotel-Dieu). Unele erau atasate manastirilor, altele erau independente, avand propriile slujbe. Unele spitale erau multi-functionale, altele ofereau ajutor doar pentru anumite persoane. Astfel de spitale erau spitalele de leprosi, spitalele saracilor sau cele pentru pelerini, care mai mult ii gazduiau decat ii tratau. In scurt timp, toate spitalele au devenit multi-functionale, chiar daca primul spital spaniol, construit de episcopul vizigot Masona in 580 la Merida era un xenodochium, facut ca un internat pentru pelerini si pentru calatori dar si ca un spital pentru locuitori si populatie.
Conceptul de spitale crestine a evoluat pana in secolul al XVIII-lea, cand au aparut spitalele moderne, facute doar pentru tratarea bolnavilor si echipate cu fizicieni si chirurgi. Charite, fondat in Berlin in 1710 este unul dintre acestea. Spitalul lui Guy (in engleza Guy's Hospital) a fost fondat in Londra in 1724. De-a lungul secolului au mai aparut si alte spitale, platite de subscriptii private.
Cand Spitalul Vienez General Allgemeines Krankenhaus a fost deschis, devenind de la fondare cel mai mare spital din lume, fizicienii au primit o noua facilitate care a transformat spitalul in cel mai important centru de cercetare. In secolul al XIX-lea, a doua Scoala Medicala Vieneza si-a inceput activitatea cu ajutorul din partea unor fizicieni de seama, cum ar fi Carl Freiherr von Rokitansky, Josef Skoda, Ferdinand Ritter von Hebra si Ignaz Philipp Semmelweis. Stiinta medicala de baza s-a extins iar specializarea a avansat. De asemenea, primele clinici specializate pe problemele dermatologice, ale ochilor, ale nasului, ale urechilor si ale gatului au fost deschise tot la Viena evenimente care marcheaza inceputul medicinei specializate.
Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, Statele Unite si majoritatea statelor europene aveau un sistem bine organizat de spitale publice si private. In Europa continentala, spitalele noi erau construite si intretinute din fonduri publice. National Health Service (Serviciul National de Sanatate), fondat in 1948, era principala institutie al carei scop era mentinerea sanatatii din Regatul Unit. In Statele Unite, spitalul traditional este spitalul non-profit, sustinut de obicei de denominarile religioase. Sunt scutite de taxe, datorita actiunilor lor caritabile, dar ofera un minim de ingrijiri medicale.
Intrucat calitatea ingrijirilor medicale devenise o problema globala, spitalele au fost nevoite sa plateasca din ce in ce mai mult pentru asta. Odata cu trecerea timpului, aparatele medicale au devenit din ce in ce mai sofisticate, minimalizand efortul medicului la diagnosticarea si operarea pacientilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.