Piatra Sayhuite, o sculptura in granit ce pare o harta sau o macheta tridimensionala, este unul dintre cele mai bizare artefacte din mostenirea civilizatiei Inca.
Cand maestrii civilizatiei Inca au construit citadelele si fortaretele, au folosit de multe ori un proces in cadrul caruia ciopleau blocuri masive de piatra si le pozitionau in armonie perfecta, in cea mai buna pozitie posibila, fara sa foloseasca mortar.
Aceasta modalitate de constructie este evidenta in Peru, la Machu Picchu, unul dintre siturile celebre asociate cu incasii. Insa ramasite ale unor structuri similare au fost descoperite in multe alte locuri din America de Sud, datand atat din perioada preincasa, cat si din perioada in care Imperiul Inca era una dintre cele mai mari puteri de pe planeta.
La apogeu, in secolele XIV si XV, Imperiul Incas a prosperat nu numai pe teritoriul peruan de azi, ci pana in nord-vestul continentului, la granitele Ecuadorului de azi, iar in sud pana la Santiago, cel mai mare oras din Chile.
Acest imperiu magnific a fost maturat de valurile istoriei dupa ce au sosit spaniolii in cautare de aur, pe care incasii il aveau din abundenta. Incasii au pierit invinsi de noii sositi si, odata cu ei, s-au pierdut si cele mai multe cunostinte legate de cultura, obiceiurile si modul lor de viata.
In lipsa unui sistem de scriere alfabetic, cele mai multe informatii despre incasi le avem datorita povestilor trecute din generatie in generatie de catre popoarele care au avut de-a face cu incasii.
O alta sursa o constituie, desigur, descoperirile arheologice, datand din perioada incasa sau preincasa. Multe dintre ele sunt pur si simplu uimitoare.