Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum gandesti culorile intr-un spatiu?
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum trebuie sa arate cartofii cand ii cumparat
719 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum stim daca un ananas e copt!
4.161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum trebuie sa alegeti cartofii pt.a nu fi toxici
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se congeleaza mazarea corect
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  IEPURI-Baie cu apa
1.445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BIJUTERII DE BAZA
336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iepuri- Pui nou nascuti
1.365 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iepurii- Pui nou nascuti
1.229 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa cureti cartofii noi mai usor
858 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Ce trebuie sa stiti cand cumparati un tablou?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.06.2020  Adauga la favorite 404 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Piata de arta, incitanta prin frumosul de care se inconjoara, poate fi si plina de capcane costisitoare pentru musterii neavizati sau pur si simplu neatenti. Iata cateva sfaturi utile la achizitia unui tablou.

Cumparati de la galerii de arta autorizate
Este lesne de inteles ca piata oficiala este mai sigura si mai putin speculativa, dar de multe ori apar oferte “de nerefuzat", chiar daca fara acte si bazate doar pe credibilitatea vanzatorului. E bine sa stiti ca legea prevede in mod expres ca bunurile culturale mobile, din care fac parte si tablourile, pot fi comercializate doar de agenti economici autorizati de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Acestea au cel putin un expert autorizat angajat, care are rolul de a verifica si inscrie toate bunurile culturale vandute intr-un Registru de Patrimoniu. Expertul stabileste un punctaj pentru fiecare bun verificat, util in cazul clasarii bunului cultural in Patrimoniul National, dar si apoi in cazul exportului bunului, daca veti avea nevoie.

Solicitati certificat de vanzare impreuna cu lucrarea dumneavoastra
Orice operator economic trebuie sa furnizeze certificate de vanzare pentru marfa vanduta, iar piata de arta nu face exceptie. Aceste certificate sunt o garantie in cazul in care tabloul cumparat se dovedeste a nu fi autentic.

Fiti atenti la ce cumparati
Chiar daca pare acelasi lucru, intre sintagma “Car cu boi – Nicolae Grigorescu" si “Car cu boi – semnat Nicolae Grigorescu" e o diferenta uriasa de asumare a autenticitatii lucrarii. Daca vanzatorul nu isi asuma autenticitatea, pretul ar trebui sa reflecte acest lucru.

Cereti detalii despre provenienta tabloului
In Romania bunurile mobile sunt prezumate a fi in proprietatea celui care le detine. Galeriile autorizate semneaza intotdeauna contracte cu vanzatorii prin care acestia garanteaza ca sunt proprietarii de drept ai tablourilor scoase la vanzare. In felul acesta, nimeni nu va putea revendica tabloul dumneavoastra dupa ce l-ati cumparat legal, insotit de factura.

Atentie la chilipiruri
Nimeni nu vrea sa piarda bani, asa ca e greu de crezut ca un tablou se vinde la jumatate din valoarea lui. Intrebati-va de ce vanzatorul e dispus sa accepte un pret asa de mic.

Feriti-va de afaceri secrete
Un tablou expus si oferit public spre vanzare ofera o garantie a pietei, fiind usor de analizat si criticat. Un tablou oferit intr-o vanzare privata va solicita intreaga dumneavoastra incredere. Nu faceti tranzactii private cu firme sau persoane in care nu aveti deplina incredere.

Cereti opinii independente inainte de a cumpara
Exista o serie de galerii si agenti economici specializati care ofera servicii de autentificare si evaluare a operelor de arta. Trebuie sa stiti ca evaluarea este o activitate reglementata si autorizata de ANEVAR, in timp ce expertiza de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Cereti ca raportul de evaluare sau de expertiza sa fie intocmit de un evaluator autorizat sau de un expert autorizat.

Atentie la taxele suplimentare
Atunci cand cumparati o opera de arta plastica, exista o serie de taxe ce trebuie platite: taxa de timbru, in valoare de 0,5% din pretul lucrarii, dreptul de suita, cu o valoare de max 5% din pretul lucrarii si eventual taxa AFCN, de 1% din pretul lucrarii, daca lucrarea este clasata la categoriile “fond" sau “tezaur" ale Patrimoniului National. Taxa de timbru este in sarcina cumparatorului, in timp ce dreptul de suita si eventuala taxa AFCN sunt in sarcina vanzatorului.

Ce puteti face daca aveti indoieli cu privire la autenticitatea unei lucrari cumparate deja?
Contestarea unei lucrari se poate face pe baza unor rapoarte de expertiza. In faza amiabila, vanzatorul poate accepta sa va returneze banii platiti pe lucrare. Daca se ajunge insa in instanta, se va apela la un expert tehnic judiciar, cu specializare in bunuri cu valoarea artistica, autorizat de Ministerul Justitiei. Veti fi, insa, cu mult mai protejati daca achizitia a fost facuta de la un operator autorizat, pe baza de factura fiscala si achitata printr-un mijloc demonstrabil (plata prin banca, numerar cu chitanta).

Ce puteti face daca nu sunteti convins ca pretul platit a fost corect?
Din pacate, nimic. Piata de arta este o piata fara preturi reglementate sau standardizate. Fiecare vanzator este liber sa ceara oricat, asa cum si fiecare cumparator este liber sa ofere oricat. Este bine sa va faceti temele inainte de a cumpara sau sa apelati la un evaluator specializat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.