ngrediente:
500 g ficat de pui
Putin ulei
150 ml supa de pui
2 catei de usturoi
Putin unt gras
Patrunjel
Sare si piper
Daca aveti timp, pregatiti ficatul de pui dinainte, astfel: amestecati 500 ml de apa cu 15 de g de sare. (puteti folositi si lapte in loc de apa dar nu este esential; important este sa nu omiteti sarea). In aceast lichid puneti ficatul si lasati-l asa la frigider aproximativ 12 h. Apa cu sare extrage o parte din sangele din ficat si va atenua gustul amar. Aceasta etapa nu are nici o legatura cu fragezirea ficatului pt ca el este deja un produs mult mai moale si mai fraged decat carnea.
Inainte sa treceti la urmatorul pas trebuie sa uscati ficatul foarte bine cu prosoape de hartie.
Se despart cei doi lobi ai ficatului si se curata de pielite sau orice parti galbene sau verzui care ar putea fi atinse de fiere.
Puneti o tigaie la incins cu focul mediu spre mare. Adaugati 2 linguri de ulei. Cand tigaia este bine incinsa adaugati cu grija ficateii. Spun cu grija pentru ca ficatul are umiditate mare si cand atinge suprafata fierbinte, sare uleiul. Nu stati direct in fata tigaii ci in lateral si folositi un cleste sau o penseta cu maner lung ca sa puteti pastra o oarecare distanta. Acoperiti cu capac sau cu o sita antistropi. Imediat ce ficateii se rumenesc, (adica dupa 1-2 minute) ii intoarcem. Ii mai lasam inca 2 minute pe partea cealalta.
Puneti rapid usturoiul dat prin presa, amestecati putin, apoi adaugati supa de pui. Puteti folosi si fondul brun de vita pe care vi l-am recomandat la reteta de mici. Daca nu aveti, utilizati apa. Lasati tigaia descoperita, cu focul mare, ca sa se evapore din lichid. La sfarsit mai puneti o lingurita de unt, sare si piper. Toata aceasta gatire dureaza in total 10 minute. Nu poate dura mai mult, decat daca ati lucrat cu focul mic. Evitati sa gatiti excesiv, pentru ca ficatul se va usca si va avea o textura granulata si seaca.
Il servim imediat presarat cu patrunjel proaspat tocat.