Ne-am obisnuit sa ne tratam racelile, gripele sau durerile cu analgezice care contin paracetamol. Putini stiu insa ca in anumite doze, acestea pot fi foarte toxice. Afla de ce nu e bine sa depasesti doza zilnica de paracetamol si ce ar trebui sa faci in caz de intoxicatie.
Supradoza de paracetamol este cauza principala de dezvoltare, pe termen scurt, a insuficientei hepatice. Medicii spun ca acest lucru se petrece deoarece, dupa ingestie, paracetamolul este transformat de ficat intr-un metabolit toxic. Primele simptome ale intoxicatiei cu paracetamol apar dupa 24 de ore. Printre acestea se numara greata, varsaturile, pierderea poftei de mancare, durerile abdominale. Dupa alte 3 zile, se instaleaza oboseala, durerile de cap, indigestia, eruptiile cutanate si ingalbenirea pielii. Paracetamol poate deveni toxic pentru cei care depasesc doza de 4 g pe zi, administrat mai mult de cinci zile.
Periculos si pentru rinichi
Odata ingerat, paracetamolul este transformat de ficat in substante toxice care ajung apoi la rinichi. Primul semn care te avertizeaza ca ceva este in neregula este scaderea volumului de urina. Dupa 3-4 zile apar greata, durerile abdomninale, diareea, varsaturile, starea generala proasta, pierderea in greutate, durerile de cap, ritm cardiac anormal si sange in urina.
De aceea, ai grija sa nu depasesti doza de 4 g pe zi.
Medicamentele cu paracetamol nu se amesteca
Exista in farmacii aproape 450 de pastile care contin paracetamol. Daca iei simultan mai multe medicamente care contin paracetamol esti expus mai usor supradozelor. De aceea, citeste prospectele tuturor medicamentelor pe care le iei.
Ce trebuie sa faci in caz de intoxicatie
In cazul in care ai depasit doza de 4 g pe zi, este important sa nu astepti aparitia primelor simptome, in primele 24 de ore, ci sa mergi de urgenta la spital.
Risc de hipertensiune
Unele studii au aratat ca utilizarea excesiva a paracetamolului poate duce la:
cresterea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu realizat de cercetatori americani exista o mare legatura intre hipertensiune si paracetamolul luat zilnic (500 mg), timp de mai multe luni.
Risc pentru fat la femeile gravide. Doua studii care au implicat 2.300 de femei in 2012 arata ca administrarea analgezicelor in timpul sarcinii, inclusiv paracetamol, in doze mari, ar putea creste riscul de infertilitate la fatul de sex masculin. O parte din baietii nascuti sufera de criptorhidie (un testicul necoborat). Aceasta creste riscul de infertilitate si cancer testicular la varsta adulta.
Info: In sarcina, paracetamolul poate fi luat doar cu acordul medicului.
Cand nu este indicat
Paracetamolul nu are contraindicatii, exceptand persoanele care sunt alergice la acesta. Totodata, cei care sufera de boli de ficat, malnutritie, insuficienta renala, sunt alcoolice, precum si cei care au peste 65 de ani, trebuie sa ia doar 2 g de paracetamol in 24 de ore