Islamul (pronuntie romaneasca: /ˈislɑːm/; in araba: إسلام) este o religie avraamica, monoteista, fiind a doua religie in lume in ceea ce priveste numarul de adepti, dupa crestinism. Sensul general al cuvantului Islam este pace si supunere fata de Allah, Creatorul tuturor lucrurilor. Religia a fost fondata in secolul al VII-lea in Peninsula Araba, pe teritoriul actual al Arabiei Saudite, de catre profetul Muhammad si bazata pe textul religios cunoscut sub numele de Coran. Pe parcursul timpului s-a raspandit pe un larg teritoriu care se intinde in Europa, Asia si Africa de Nord. Centrul religios se afla in orasele sfinte Mecca si Medina. Ziua de odihna este vinerea.
Musulmanii cred ca Islamul este ultimul din mesajele dumnezeiesti, de asemenea, ca Muhammad este ultimul profet si mesager al lui Allah;[1] ei cred si in toti profetii si apostolii care au fost trimisi pentru umanitate inainte de Profetul Mohamed, precum Avraam, Iosif, Moise, Isa ibn Maryam si multi altii, care sunt sau nu mentionati in Coran, cred in scrierile lor si in mesajele pe care le-a dat Allah lor pentru a le explica oamenilor, precum Tora, Psalmii si Evanghelia.
Majoritatea musulmanilor (circa 75-90%) sunt sunniti] A doua confesiune, Siia, aproximativ 10-20%. Cea mai mare tara cu populatie musulmana este Indonezia cu 12,7% din musulmani, urmata de Pakistan cu 11%, India cu 10,9% si Bangladesh cu 9,2%.[4] Comunitati mari se mai gasesc in China, Rusia si, partial, in Europa. Cu 1,57 - 1,65 miliarde de adepti sau 22 - 24% din populatia globului, Islamul este a doua si una din religiile cu cea mai rapida crestere dupa numarul adeptilor din lume.