Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tehnologia extraterestilor descoperita sub piramide
1.792 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Black Projects si Tehnologia Energiei Libere
362 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 7 minuni ale lumii
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  E posibila terraformarea lui Marte, Venus si a Lunii
105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se schimba tehnologia US(Pt,bine si rau)
443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jocurile Olimpice din Grecia antica
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzeul National de Arheologie, Atena
1.383 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucrurile nespuse pe care stapanii le-au facut sclavilor
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mancare romana antica - hraneste soldati, gladiatori,
312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tehnologia spatiala extrema
378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Tehnologia antica a ajutat oamenirea sa supravietuiasca

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.02.2020  Adauga la favorite 463 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
« Temperaturile in Australia s-au ridicat la inceput de ianuarie la peste 40 de grade Celsius, la umbra. Pe terenul de tenis de la Grand Slam Australian Open temperatura la pranz ajunge si la 60 de grade Celsius, temperatura la care se poate praji un ou. Locuitorii orasului australian Coober Pedy au insa o metoda inedita de a combate... »
Pentru acest oras din Australia, incalzirea globala nu mai este o problema

Oamenii de astazi se confrunta cu incalzirea globala cauzata de activitatea antropologica, dar de fapt, nu suntem primii care se confrunta cu schimbarile climatice. De exemplu, in intervalul intre 800 si 1400 lumea a fost cu 0,2 grade mai calda decit indiciu mediu in acel mileniu. In aceeasi perioada au aparut si s-au prabusit civilizatii mari, cum ar fi Maya in America Centrala si Imperiul Khmer, care a construit un templu-munte Angkor Wat in Cambodgia de azi.



Aceasta perioada medievala de incalzire, cum o numesc oamenii de stiinta, a adus in diferite parti ale lumii, noi conditii meteorologice dure . Acelasi lucru se asteapta si de la schimbarile climatice actuale. Deoarece pe ordinea de zi stau probleme de geo-inginerie si de alte tehnologii pentru a contracara consecintele schimbarilor climatice antropogene, jurnalul Facepla.net face o trecere a mijloacelor si dispozitivelor tehnologice utilizate de culturile antice, pentru a combate cresterea temperaturii, precipitatiilor si secetei.





Inainte de perioada medievala de incalzire, Maya erau constienti de faptul ca traiesc intr-un mediu inconjurator dur, cu o tendinta spre seceta. Potrivit arheologului, Brian Fagan, care a scris o carte despre modul de raspundere a culturilor antice in perioada medievala de incalzire, Maya au fost mesterii neintrecuti in utilizarea rationala si stocarea resurselor acvatice.

Maya, au construit piramide de piatra vide, care au fost in masura sa stocheze suficienta apa pentru a iriga fermele in perioada de doi sau trei ani de seceta. Clasele nobile de Maya, au creat in jurul resurselor acvatice ritualuri intregi - o reactie umana normala la stocurile limitate de apa, - spune Fagan - si au declarat oamenilor simpli ca pentru a avea ploi si recolte mari, ei ar trebui sa faca apel la zei.

Atunci cind incalzirea globala a adus in regiune secete de durata, pe care piramidele nu le-au putut invinge, oamenii simpli s-au revoltat si au inceput sa paraseasca orasele. In acelasi timp, clasa superioara a continuat sa duca razboaie cu vecinii lor, chiar si atunci cind rezervele de alimente s-au epuizat considerabil. Maya nu au facut nimic pentru a se adapta la schimbarile climatice.

Impreuna cu factorul social, incapacitatea Maya de a face fata secetei lungi, a devenit cauza caderii civilizatiei, considera Fagan si Haug Gerald, care studiaza clima antica. Aproximativ 90% din populatia Maya a disparut.

"A fost cel mai mare colaps al societatii umane cunoscute de noi", - a spus Haug.





Oamenii din tribul Chimu, care au populat coasta Peru la o distanta de 3 mii de kilometri spre sud de teritoriul Maya, au dezvoltat tehnologii de control al inundatiilor si secetelor. Ei au invatat din greselile predecesorilor lor, cultura Mochica, numarul populatiei careia a depasit stocurile de alimente.

Chimu au avut noroc. In acele timpuri, majoritatea oamenilor din intreaga lume mureau inainte de a ajunge pina la 30 de ani, deoarece a fost dificil de a transmite intelepciunea poporului. Insa, memoria generatiilor a fost un factor-cheie in scopul de a supravietui schimbarilor climatice. Este necesar de a gindi si a planifica masurile legate de lupta cu schimbarile climatice in perspectiva de termen lung, considera Fagan.

Chimu, au construit baraje deversoare pentru canale, in scopul de a preveni eroziunea in timpul inundatiilor. Liderii au asigurat un control strict asupra teritoriului, aducind alimente sau apa dintr-o regiune in alta, in functie de locul in care a izbucnit dezastru. Cultura a supravietuit perioada medievala de incalzire, incetindu-si existenta, numai dupa cucerirea de catre incasi in anul 1470.





Efectele incalzirii globale in Evul Mediu, nu au fost doar negative. In acele timpuri, pe teritoriul Cambodgiei contemporane, Regele Suryavarman II si adeptii sai, au construit un templu-munte Angkor Wat si alte temple, folosind munca a sutelor de mii de oameni simpli. Societatea depindea de cimpurile de orez inundate de musoni si de un sistem complex de canale pentru irigatii. Tehnologiile antice au ajutat oamenii, sa supravietuiasca incalzirea medievala globala







Aceste canale au servit in perioada grea a musonilor, explica Fagan. Insa clima a devenit mai rece, cauzind Mica Epoca de Gheata. Regiunea a suferit mai multe perioade de seceta. Canalele au fost umplute cu noroi, insa din cauza structurii complexe acestea nu puteau fi curatate, considera Fagan.

Khmerii au parasit orasele, lasind in urma lor templele.



« Un raport secret al Natiunilor Unite ajuns public arata ca temperatura globala nu a crescut in ultimii 15 ani. »
SCANDAL in lumea stiintei: Cercetatorilor li s-a cerut sa minta in legatura cu incalzirea globala

Nu doar tehnologii: Shoshone

O alta cultura antica s-a adaptat la schimbarile climatice prin alte mijloace. "Deseori rolul il joaca institutiile sociale, comportamentul, cugetarea indelungata", - remarca Fagan.

Pentru Vestul American, perioada medievala de incalzire a adus doua perioade de seceta de durata: una a durat 100 de ani, alta - 140. Oamenii care au locuit in regiune s-au adaptat datorita capacitatii de adaptare. Ei deseori s-au mutat prin teritoriul vast si s-au alimentat cu o mare varietate de plante si animale, ceea ce facea dieta lor independenta de disparitie a unei sau altei specii de plante, din cauza lipsei de apa. Shoshone, au existat ca vinatorii si culegatori excelenti pe parcurs a 5-6 mii de ani, sustine Fagan, chiar si tinind cont de schimbarile climatice.



Exemplu din timpurile noastre: seceta in Cornul Africii

Oamenii antici depindeau de agricultura fermiera cu recolte mici si este putin probabil, ca ei au fost in masura sa prezica vremea, spune Fagan. Prin urmare, au fost mult mai vulnerabili la schimbarile climatice decit oamenii moderni. Cu toate acestea, chiar si astazi, evenimentele meteorologice pot influenta foarte mult istoria omenirii. Oamenii de stiinta au prezis El Nino, care a condus la seceta si foamete in Cornul Africii, in iulie 2011. Cu toate acestea, oamenii practic nu au facut nimic pentru a combate foametea, pina cind nu au vazut stirile despre decese, spune Haug. "Comunitatile din trecut si din prezent, nu se grabesc sa raspunda la aceste lucruri", - mentioneaza omul de stiinta.

Haug si Fagan au tras parale, intre civilizatiile antice si moderna. Fagan, considera ca oamenii trebuie sa fuzioneze schimbarile de comportament cu tehnologiile. Ultimele vor fi un ajutor de nepretuit, dar problema incalzirii antropice globale sau problema de alimentare cu apa la nivel mondial, nu pot fi rezolvate cu ajutorul tehnologiilor, crede savantul.

Potrivit acestuia, solutia consta in pozitia sociala: "Reiesind din analiza finala, raspunsul la schimbarile climatice din trecut si din prezent este o chestiune de comportament uman".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.