1. In Islanda cash-ul nu se bucura de prea mare popularitate
Nu, nu din cauza ca sunt atat de hippie islandezii incat nu-si doresc nimic mai mult decat sa invete sa traiasca cu 2 euro pe zi, sa-si creasca in sufragerie propriile legume si sa poarte acelasi pulover 5 ierni la rand. Asa ca nu spera ca, daca esti printre „dramuitii" care n-au putut sa economiseasca 1 leu intr-o viata, te vei simti aici ca pestele in apa. Nici vorba, nu mai visa! Cardurile, domnilor, asta-i ce se foloseste aici pana si pentru taxa de a folosi o toaleta publica.
2. Rata de alfabetizare de 100% si scriitori… cata frunza, cata iarba
Oricat de rau te-ai supara pe un islandez si oricat de mult ai vrea sa-i spui ceva sa-l doara, nu poti sa-l faci „analfabet". Ar fi un non-sens. Unde mai pui ca mananca pe paine cartile, iar acestea sunt cele mai obisnuite cadouri pe care si le fac de Craciun. Dar nu se multumesc numai sa devoreze pasiv literatura – cifrele spun ca 10% din populatia tarii va publica cel putin o carte pe parcursul vietii (daca inca te mai mandresti cu capodopera ascunsa in pod si numita „jurnal de liceu"), iar UNESCO insusi a declarat Reykjavik, in 2011, drept Orasul Literaturii.
3. Limba-i una si e sfanta
Ei, da, cu islandeza nu-i ca si cu romengleza si nu poti tu sa introduci cuvinte in vorbire dupa cum te taie capul. Ca sa intelegi ca astea nu-s vorbe de saga, islandeza de astazi seamana izbitor de mult cu cea pe care o vorbeau locuitorii in Evul Mediu (incearca sa citesti tu ceva de Grigore Ureche si vezi daca poti sa il patrunzi fara doua cafele la activ). Ideea-i ca institutiile oficiale se spetesc ca, in loc sa imprumute cuvinte din alte limbi, sa creeze unele noi din materialul care exista deja in dictionar.
4. … si numele oamenilor nu fac exceptie
Nu intelegi cum sta situatia! Copiii sunt numiti in functie de numele tatalui, la care se adauga sufixul „son" (fiu) sau „dottir" (fiica); asa incat, Tom, fiul lui Erik, se va numi Tom Eriksson, situatie in care pana si numele „Tom" a fost ales dintr-o baza de date de nume aprobate.
5. Aici nu exista tantari
Nu stim despre voi, dar noi ne-am simti destul de ofensati sa stim ca absenta noastra dintr-o destinatie mai adauga o caramida in favoarea balantei de a vizita destinatia respectiva. Probabil ofensati s-ar simti si tantarii daca ar sti, dar, ei bine, in viata mai si ploua uneori.
Asa sta treaba, poti sa calatoresti aici in perioada de glorie a verii, sa dormi sub cerul liber sau sa te asezi sub un bec pe timp de noapte si nu risti nicio intepatura nesuferita. Datorita climei intr-o permanenta si rapida schimbare, tantarii par sa nu aiba destul timp sa-si duca la bun sfarsit ciclul de viata si se sfarsesc in conditii neprielnice. Am fi destul de fatarnici sa exprimam vreo compasiune.
6. Islanda are unul dintre cele mai vechi sisteme democratice
Democratia s-a instalat aici in 930, iar foloasele pe care le trag in prezent reprezinta o egalitate imbatabila intre femei si barbati; dar pentru islandezi asta nu inseamna mare lucru, tocmai pentru ca cele doua sexe sunt exact la fel, asadar nu vad niciun motiv pentru a se angaja in discutii nesfarsite si aprinse in aceasta chestiune. Mai mult, Islanda a fost prima democratie din lume care a avut o femeie presedinte.
7. Islandezii au inventat o aplicatie care sa-i ajute sa evite incestul
Stai! Inainte sa permiti sprancenelor sa sara in sus a dezaprobare, asculta explicatia si-o sa gasesti cazul de-a dreptul hilar. Intreaga populatie a tarii numara in total vreo 300.000 de suflete (imagineaza-ti un cartier bucurestean), iar cea mai mare parte a natiunii se trage dintr-un grup de vikingi care s-au asezat aici, la casa lor, nu mai departe de secolul 19. Date fiind faptele, probabilitatile ca atunci cand iesi la o intalnire romantica, de partea cealalta a mesei sa se afle o verisoara mai indepartata… sunt foarte mari!
Creativi din fire, oamenii au creat o baza de date online care sa includa toata increngaturile genealogice, transformand-o intr-o aplicatie. Asa incat, telefonul incepe sa o ia razna si sa emita semnale de avertizare atunci cand se apropie de o ruda apropiata. Genial!
8. Meniurile includ mancaruri pe care le-ai putea gasi greu de digerat
Oricat de rece si impenetrabila ti-ar fi inima, tot n-ar putea ramane la locul ei gandindu-te ca mananci pufin afumat. Vorbim de pasarelele acelea polare, adorabile, cu pene albe pe piept si cioc care bate in nuante de oranj. Afumate! Si servite pe o farfurie dichisita, dar astia ne sunt islandezii si considera pufinii o specialitate. Poate nu tocmai aceeasi compasiune indignata ti-o vor trezi si rechinii trecuti printr-un proces de fermentare vreme de 4 luni, serviti sub forma de cuburi si succedati de cateva shot-uri de alcool Brennivin.
Acum nu stim exact ce sentimente va misca in tine o alta bunatate din partea locului: Svið. Si n-ai spune, dar in spatele acestui nume scurt si dragut sta un cap fiert de oaie din care, dupa un ospat islandez in care mesenii s-au batut pe limba si pometi (considerate cele mai bune parti), nu mai ramane decat creierul. Bon appetit!
9. Fast food-uri si bauturi carbogazoase
Ajuns pe pamantul Islandei, niciun fast food nu-ti va iesi in cale, ia-ti adio de la hamburgerii intre care se topeste felia de branza imbibata in colorant sau de la aripioarele de pui picant cu gust de pacat. Ultimul astfel de fast-food s-a inchis in 2009 si ai inclina, pe buna dreptate, sa iti scoti palaria in semn de respect. Totul pana sa afli ca nu-i populatie pe-aceasta planeta care sa dea pe gat mai multi litri de bauturi carbogazoase.
10. De pe aproape orice bucata de cer islandez se pot vedea Luminile Nordice