Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  100 de lucruri incredibbile de vazut in Islanda
999 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Islanda, o insula care se confrunta cu eruptia turistica
53 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Islanda HD
1.087 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Lacul Jokulsarlon, Islanda
343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acoperisurile vii din Islanda
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Akureyri-Islanda
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Interiorul vulcanului Thrihnukagigur – Islanda
1.011 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Islanda
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Laguna Albastra + luminile nordice, Islanda
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 5 Atractii Turistice, Islanda - Travel Guide
1.279 vizite - 0 comentarii
adaugat de oscar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Islanda

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.11.2018  Adauga la favorite 747 vizualizari

Nota film: 1 / 5 (1 vot )
   
 
Islanda[a] (in islandeza Island pronuntie islandeza: /ˈislant/) este o tara insulara nordica aflata intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic. Are o populatie de 325.671 de locuitori pe o suprafata de 103.000 km², ea fiind astfel cea mai rarefiat populata tara din Europa.[4] Capitala si cel mai mare oras al tarii este Reykjavik; zonele lui inconjuratoare din sud-vestul tarii detin doua treimi din populatie. Insula contine vulcani activi si izvoare geotermale. Interiorul ei consta in principal dintr-un platou caracterizat de campii nisipoase si de lava, munti si ghetari, din care mai multe rauri glaciare curg catre mare prin campia litorala. Islanda este incalzita de Curentul Golfului si are o clima temperata, in ciuda latitudinii mari la care se afla, in apropierea cercului polar de nord.

Conform Landnamabok, colonizara Islandei a inceput in 874 e.n., cand capetenia norvegiana Ingolfur Arnarson a devenit primul locuitor permanent al insulei. In secolele ce au urmat, scandinavii au colonizat Islanda, aducand cu ei thralli⁠ de origine gaelica. Intre 1262 si 1918, Islanda a fost o provincie norvegiana si apoi daneza. Tara a devenit independenta in 1918 si republica in 1944.

Pana in secolul al XX-lea, Islanda s-a bazat mai ales pe pescuit si agricultura. Industrializarea pescariilor si Planul Marshall implementat dupa al Doilea Razboi Mondial au adus prosperitate si Islanda a devenit una dintre cele mai bogate si mai dezvoltate tari din lume. In 1994, Islanda a devenit parte a Zonei Economice Europene, ceea ce a sustinut diversificarea economiei si serviciilor financiare.

Afectat de criza financiara economica, intregul sistem bancar al tarii s-a prabusit in octombrie 2008, ceea ce a dus la o grava criza economica, la agitatie politica substantiala, la Disputa Icesave⁠, si la instituirea controlului de capital. Economia a reusit sa-si revina, in mare parte datorita unei puternice cresteri a turismului.

Cu exceptia controlului de capital inca neridicat, Islanda are in general o economie de piata, cu taxe relativ reduse fata de alte tari din OCDE. Ea mentine un sistem social nordic, prin care ofera ingrijire sanitara universala si educatie universitara cetatenilor ei. Islanda ocupa locuri de frunte la stabilitate economica, politica si sociala si la egalitate. In 2013, la Indicele Dezvoltarii Umane, ocupa locul 13 in lume.

Cultura islandeza este bazata pe mostenirea scandinava. Majoritatea islandezilor sunt urmasii colonistilor germanici si celtici. Limba islandeza, o limba germanica de nord, a evoluat din nordica veche si este strans inrudita cu feroeza si cu dialectele norvegiene vestice. Mostenirea culturala a tarii cuprinde bucataria traditionala, literatura si saga medievale. Islanda are cea mai mica populatie dintre toate tarile membre NATO si este singura care nu are o armata, apararea tarii fiind in sarcina unei paze de coasta cu armament restrans.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.