Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Os Mutantes - Balada Do Louco / 1972
1.290 vizite - 0 comentarii
adaugat de oscar
 
  Florin Bogardo - Frumoaso cu ochi limpezi
1.519 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Vasilis Papakonstantinou - Balada Pentru Yiannis / 1984
1.181 vizite - 0 comentarii
adaugat de micle
 
  Johnny Tillotson - Why Do I Love You So (1959)
222 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Damian Draghici ✗ Theo Rose-Hai, Cosar
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dorin Liviu Zaharia-Cantic de haiduc-Olimpic'84
718 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
04:24
  Fabrizio de Andre - Ballata degli impiccati / 1968
3.143 vizite - 3 comentarii
adaugat de camil
 
  Richard Clayderman - Ballade pour Adeline
2.196 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Screamin' Jay Hawkins - Constipation Blues (1969)
1.654 vizite - 1 comentarii
adaugat de aura
 
  Barclay James Harvest - Someone There You Know / 1971
698 vizite - 0 comentarii
adaugat de suzy
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Muzica >> Oldies
 

 

BALADA - CIPRIAN PORUMBESCU

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 24.10.2011  Adauga la favorite 934 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ciprian Porumbescu (n. 14 octombrie 1853, Sipotele Sucevei, Bucovina - d. 6 iunie 1883[1], Stupca, azi Ciprian Porumbescu, judetul Suceava) a fost un compozitor roman.
Din cauza saraciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicala continua si completa. A inceput studiul muzicii la Suceava si Cernauti, unde conduce corul Societatii Culturale "Arboroasa". In anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Manastirii Putna, la festivitati, alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu si altii, participa si tanarul Ciprian Porumbescu, uimind asistenta cu minunatul sau cantec de vioara.

Apoi, cu ocazia unei burse, isi continua studiile la "Konservatorium fur Musik" din Viena, unde dirijeaza corul Societatii Studentesti "Romania Juna". Aici va scoate, in anul 1880, colectia de douazeci de piese corale si cantece la unison, reunite in "Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani" ("Cantecul gintei latine", "Cantecul tricolorului", "Imnul unirii - Pe-al nostru steag"), prima lucrare de acest gen din literatura noastra.

Dupa aceasta perioada, urmeaza cea mai frumoasa etapa a vietii sale artistice. La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale "Crai nou", piesa in doua acte scrisa de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. Succesul imens impune reluarea spectacolului in 12 si 23 martie, pe aceeasi scena. In acelasi an, opereta este montata si la Oravita.

Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politica, timp in care a scris piesele sale cele mai valoroase. Printre lucrarile sale se numara "Rapsodia romana pentru orchestra", "Serenada", "la malurile Prutului", "Altarul Manastirii Putna", "Inima de roman", "Gaudeamus Igitur", "Oda ostasilor romani" si altele.

Mult prea devreme, la doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoza, Ciprian Porumbescu, se stinge din viata, in casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu in onoarea marelui compozitor, sub ochii tatalui sau si ai surorii sale, Marioara, la 6 iunie 1883.

Mormantul lui Ciprian Porumbescu se afla in cimitirul satului Stupca, in apropiere de altarul Bisericii "Sf. Dumitru". El a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Suceava din anul 2004, avand codul SV-IV-m-B-05697


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.